Pengikut Setia

Dawooz will gonna get to job 1 January 2009

30 DECEMBER 2008 today...
Hari-hari terakhir dauz melalui zaman 2008 yang penuh dugaan :D ..
Well...New Year new wishes new hope new experience but no new love.. :D
I'm still single..Sorry for the past what happen to ur dear..Im know that u know what i mean it girl..Sorry...

Bythewayy,cerita baru??
Dauz akan berkerja as promoter...yeah..dapat juak keja ahernya..xla mok diboringkan kelak :D...Janji dapat online...tapi xla selalu macamney b4 kerja n afta spm riya...neway,life must go on...no one know that everyone have their problems :)

Ohhh...bout salary as promoter??
RM 2.50 per hour aiyo...sikit jak macam main cc kat mall cya..hhee...tp my keja xla susah gilak la...kan promoter ajak...xsemestinya 24 jam ada customer mok beli barang coz' im not dealing with clothing thinggy :D

Kerja pun around 8-9 hours bergantung kat syif kerja kita la...faham2 jak la..lepasann spm ajak neyda dapat gaji yang banyak as u be manager or executive :) ...Xapa...daripada dauz kerja di umah tido makan makan tido makan tido mandi ..mun mcamyar,makin lama makin la jadi malas kan??:)

okay kita stop cakap pasal cinta,duit,dan kerja...


Klik gambar di atas untuk gambar 'hulk'

Gambar di atas nya,tyme dauz kat 1Borneo di sabah...Saja jak mok post pic sendiri dalam blog tok..Sorry gambar dalam baju ya terpaksa sengaja di blurr atas sebab yang tidak dapat dinyatakan :D
hehe...
banyak lagi pic sebenarnya sik apa la...dauz post sikit2 jak la ooo :)


KLIK Gambar ya kakya korang dapat tengok la pic yang sebenar...tok la my 2nd trial main2 dengan kamera murahan biasa yang menghasilkan pic yang indah bagi mata dauz...nevermind,seni is subjektif...


P:S Dauz start berkerja..carik jak di tempat shooping complex terkenal di miri keyh :D


Here...I', at 1BORNEO(THE LARGEST BIGBANG COMPLEX)...w0w...

Kota Kinabalu Ferry Terminal provides daily se...Image via WikipediaSorry all...
Dauz lom sempat lagik mok upload sekitar pemandangan di Sabah coz' bandwith n uploading speed broadband celcom daily tok sooo sooo lembab ever...Mok online kat CyberCafe d Kota Kinabalu tok bukannya sik berani cuma sik cukup masa jak bah...Bz berjalan ajak sampe yang 'bestfren ever' ya pun marah..Sorry ktk..mek sik lupak ktk k..

Aduh...gila babi naa juak broadband celcom daily tok kata 3G tapi macam xda G alu..What 3G stand for??Xapa...Bowh manas dauz..Janji pat update blog ajak oww..Kamek bawak laptop g sabah eyh...Tp ya la..wi-fi sitok pun lebih kurang jak d Miri..Sama lembab sama slow macam kurak purak3 tito hehehe....

Bytheway,kamek mok bercerita sedikit tentang kompleks Sabah ctowk..aduh...Banyak berubah dah Sabah tok...Last dauz g sabah tahun 2006 masa ya lom ada gik Shopping Complex nowk besar yaa(I mean 1 BORNEO)...Dolok jalan-jalan area pantai Kota kinabalu ajak,dolok kedai macam kat Bintulu ajak lebih kurang p ryte now fuhhhhh...
Miri pun kalah beb..Kalau Miri ada Pakson,Imperial Mall,N boulevard...
Sitok ada CenterPoint,Merdeka Mall macam-macam lagi lah..xsemua dauz dapat pergi coz kamek g 1Borneo ajak dah cukup ngalah besar shopping Complex yang ada di Miri..No wonder urank bruney ani suka pergi ke bruney bah..Selamat ajaa rasanya bah..Harga barang jua buleh lagi ditawar kepada harga melatop atu..waduh beb...

Banyak pic yang ada diambil dauz tapi hampir kesemuanya pic panorama alam dan kandid shit penduduk di Sabah tok..Kalau dah sampey Miri lak ada masa kamek upload la k...For sure kamek sik nyoookong Sabah tok.Im not biassseeddd...hehe..
Kamek SAYANG MIRI...hehe..Miri tetap di hati....

Okay,kamek mok bercakap sikit sal 1Borneo...HUhu...Tapi xdapat la explain very2 full yeah...Kamek bukan touuristtt guide hehe...Tapi apa yang mek dapat kata,mun ktakorang mok g 1Borneo sitok ready jak 2 hari untuk ktk orang shopping d 1Borneo....Lom gik tempat lain ow...Boleh dikatakan semua ada di ctok..Kira ALL-IN-ONE shopping complex becoz' nya The Largest Lifestyle Hypermall in The Asia Pacific ka mun xsilap la..tapi nang besar alu eyh...Ctok senang2 jak korang mok carik StarBuck ka coffee bean ka kfc ka,kenny rogers semua ada mcam di The Springs,Kuching..Tapi masih juak xpat lawan la....hehe...
Ku sempat try Kenny ROgers pun meal,kakya The Chicken Rice Shop...even mak ku shopping i'm online kat StarBucks...ehehhe berjam nunggu orang pompuan mun shopping,gik2 masa MegaSale kan..hehe...

Hoho...Ada my junior teknik juak g sabah katanya..tapi xda jumpa eyhh nadzirah oooo...Sombong ktk ooo...hehe..Sorry mun miak tok terasa wkakakakaka....Kelak la dauz post pic yang ada...Mok kata barang ctok murah,boleh la tahan....p banyak juak barang ciplak sitok..hati-hati mun beli handphone di Sabah...hehe...
Nasib baik dauz sik beli..hehe...
Gonna back tomorrow ke Miri..
Mek homesick dah...
-27 DECEMBER 2008-


my wish for 2009:
Gud Luck all the geng...
I will miss some moment that never let me down hehe... :D
keyh...sleepppppping away hahah

Reblog this post [with Zemanta]

Journey To SABAH..On 25 DECEMBER 2008

Sabah Malaysia SunsetImage by greg.robson via FlickrHey geng sekalian alam....
Huhuhu...Dah 3 hari dah dauz xupdate blog ini kerana sibuk dengan percutian keluarda dauz yang kecil :).Dauz sekarang sudah berada di SABAH negeri di bawah bayu dengan pandangan awek yang amat menawan dan menguji keimanan seorang manusia hehe..Opppsss seorang dah kat hati takkan dauz nak cari lagi kan hehe...Cukup dia seorang di hati biarlah dia yang tahu..hehe...

Sedang orang lain menyambut hari nakal...oppss hari natal aka krismas dauz pula sudah berangkat ke Sabah tepat pada pukul 6.30am dari rumah di Permyjaya,Miri,SARAWAK.Sampai di Sabah pukul 9malam.Kalau tidak kerana berbaris panjang kereta yang menuju ke Limbang tentu sampai dengan lebih awal kira-kira 5petang.Aduh...sesak sana sini di Imigresen Bruney-Malaysia.

Itu saja buat masa ini kerana kesibukan masa dan kekurangan broadband.Maklumlah,online pakai broadband celcom dengan menggunakan modem handphone aja..Punya la slow macam zaman mula-mula ada Internet 10 tahun dulu wakaka...

Reblog this post [with Zemanta]

23 DEC 2008-My 2nd time Interview to get JOB :D

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

KLIK GAMBAR UNTUK MENDAPATKAN GAMBARAN
Wah....
Sudah mahu berkerja ka si dauz ni??Kawan yang cakap lalu bertanya hehehe :P
Ntah...Actually dau tidak ada langsung minat moOoo berkerja ryte now...So,memandangkan masa cuti 3 bulan agak lama baiklah dauz berkerja kan?Dapat juga duit poket sendiri dan juga pengalaman berkerja...
Opps bukannya dauz tak pernah berkerja..Masa lepas PMR dulu dauz sempat gak berkerja di shopping complex pujut yang terkenal selama 1 bulan lebih jugak dapat jugak merasa duit hasil titik peluh sendiri.

Masa itu kira-kira dapatlah RM 550.00+++.RM 500 bebb..Sapa mok bagi senang2...Even u minta ngan parent pun lum pasti diberik gik nak??Lainlah kalau parent ya kejanya cop kertas berkepala agung bertandatangan CEO BANK NEGARA.....AGak-agak kitak orang apa yang dauz buat dengan wang sebanyak itu??
hehe....

Dulu masa lagi belum matang,duit RM 550.00++ tu lah dijadikan sumber penembak untuk membeli barang-barang motorsikal...Hehehehe...Beli tayar 200(Mat-mat motor dolok tauk tayar apa tok..hehe)...Pasya tukar grip handle,bagik laju sikit moto hehe....
RM 500 tu beb banyak tu untuk zaman 2006 la..hehe...

Tapi lama2 dipikirkan RM 500 tu apa la sangat jumlahnya terlampau kurang untuk insan bergelar manusia.Ialah mana mahu makan lagi,bil elektrik dan bla....bla...blaa.....

Baiklah berbalik kepada laluan asal..hehe...
Dauz sebenarnya baru sahaja apply job...

Alkisah,begini bermulanya,kelmarin roun2(jalan2) area miri ada seorang kawan cakap,"Jom carik keja kita tok daripada ngelayor ajak2".Dauz pun jawap,"Bah kerja apa ada owhh??"...Jalan punya jalan nampak la satu vacancy job sales assitant ,cashier dan sebagainya.Alulah mekorang minta form keja marek(22 DEC 2008).So hari tok mekorang anta borang kat kedai XXX ya lalulah tokey ya kata,"Mau interbiu ya sikalang??".Yes sir mekorang jawab hehe..


Orait...Dah la aku diinterview dalam English.Nasib la aku tok kira sik brapa sik hebat lam bertutor lam bahasa orang putih bangsa sik bersatu ya hehehe...Kira lancar la juak p mun disuruh nulis lam orang putih ya nang broken tapi boleh direpair gik la hehe.....Firstly,nya askin for some compenont or accessories of laptop or desktop also with knowledge about hardware such as grafic card,sound card,pci card,ram,internal hard disk,processor include with the brand or anything crazier bout lappy n destpy hehe....Fully english beb..coz taukeyh nya tok kureng la sikit lam bahasa melayu even cakap chinese pun kureng sidak tok more tok english.Maybe major course amik kat overseas kot.P kalau Malay+English=Kita rohjakkan ajak la bahasa ya..

Bytheway,jum berkerja kita nooo...
Cuba korang bayangkan if korang kerja selama 3 bulan untuk gaji RM 500.

Aku ajar korang sikit bab mathematic supaya aku pun sik lupa..
RM 500 didarab dengan 3.
RM500 x 3 month=RM 1500(tok lom masuk komisyen if korang jual printer ka laptop ka or apajak la...)

then bayangkan korang xkerja yang menambah beban mak bapak korang ya..
RM 00000 x 3 months=nothing beb..
KOrang cuma menambah lemak-lemak di badan dan menambahkan kepermalasan korang ya di tahap dewa tertinggi dalam masalah pemalas takorang so ya akan berlangsung terus bila korang sambung belajar ya coz korang terus akan malas..MALAS dan meneruskan KEMALASAN korang.

Believe me RM 1500 or RM 0 tentu korang akan pilih RM 1500.Ada juak duit nak dari ngelayor buang duit mak bapak bapok ko ajak...

P:S Sory kepada pihak-pihak tertentu yang mempunyai perasaan yang amat kejam atas post melukakan ketandusan jiwa takorang.Please away from this post if u feel 'sxck' :D

Taubatlah Wahai Pendosa!


Taubatlah Wahai Pendosa!

Jikalau kamu bertaubat
Tetapi selalu tergoda
Dan kau lemah, tidak kuat
Taubat lagi wahai pendosa


Taubat diterima Tuhan..
Kembali lagi kembali
Sampai taubatmu bertahan
Taubatlah berkali-kali!

Wahai manusia kita penuh dengan dosa...
Dosa sekecil kalam sebesar zarah sekali pun ianya Dosa.
Manusia mana yang tidak lari daripada melakukan dosa walhal maksum itu Nabi junjungan Kita,Nabi Muhammad S.A.W.Usah diragui kebesaran ISLAM.

Ingat kawan-kawan dauz tidak kira dosa kita yang lakukan tidak ada kemaafan dan keampunan di sisi Allah S.W.T Yang Maha Pemurah selagi kita bertaubat..bertaubat dan teruskan bertaubat :)

Dalam kesempatan ini dauz mengambil peluang kepada sesiapa sahaja mengenali dauz agar dimaafkan segala dosa dan silap andai ada tersalah kata juga :)

Maaf dan maafkan orang lain sebelum kita dimaafkan :)



Blog ini berwajah baru!!...

Hey semua kenalan...

selamat awal pagi..
Ketika ini baru pukul 12.22 am 22 December 2008 ...
Dauz ingin melaporkan bahawa hari sedang  hujan...hehe
Owh ya...
Blog ini berwajah baru dan berlatar belakangkan kain berwarna putih tidak lagi suram seperti dulu kala bercahayakan kegelapan zaman...

Dauz menukar layout blogger ini dengan apa yang cantik di mana sahaja...Sedikit arrangement dan coding html xml telah diubah sedikit sebanyak bagi menampakkan kelain sedikit daripada yang asal.
Dauz juga menambah ruangan chat untuk kita lebih eratkan lagi hubungan di kala kegersangan.Sila ambil perhatian apa yang dauz ingin katakan di sini bahawa ruangan chat bukanlah untuk anda kita mempromosikan link affiliate dan seangkatan dengannya.Kalau promo blog itu biasala...Link yang tidak berkaitan akan didelete oleh dauz sendiri.

Okay kita jumpa lagi lain kali yea :)

Di Mana dawooz menghilang??



klik gambar bagi size HULK :D


Sudah agak lama dauz tidak update blog kerana dalam seminggu ini asyik kuar bermain di pakson,mall dan boulevard...kat miri la hehe...Sebabnya??kerana orang tersayang ada kat miri kot..hehe
ermmm...NO COMMENT YA!!!Itu jawapan artis..tapi bukan dauz hehe..
Actually,masa untuk online sekarang ini amatlah terhad bukan macam broadband unlimited celcom broadband tu yea hehe
tak mungkin seorang manusia yang mampu online 24 jam hehe..
apa yang penting,kehidupan seharusnya diteruskan TANPA INTERNET di minda hehe...

Apa yang sedang bermain di minda sekarang ini?
adakah dauz akan teruskan diri dalam bidang blogging mahupun teruskan pencarian jalan kehidupan sendiriri??
ermm....


Mungkin kalian akan jumpa aku dalam masa aku sedang menghantar pizza ke rumah korang???hehe...

Dauz bukan menghilang cuma berhenti seketika dalam dunia online haha...
Malas sudah mo online towk...
Tetapi blog ini tidak akan ditinggalkan untuk selamanya hehe

My Gear>>Sony DSC-S90 Apa itu??

Wah kita berjumpa lagi kita pada nukilan kali ini..Hari ini kita akan berkata-kata tentang gear dalam photography.Namun dauz bukanlah seorang yang pro dalam bidang ini.
Hanya mengikut atas sebab minat dan hobi aja.Untuk maklumat lebih lanjut boleh bertanya dengan assitance yang lebih pro di kedai hehe...

Dauz just guna camera compact aja,Sony DSC-S90 yang bermegapixel 4.2 ajak..
4.2??Sudah cukup untuk mengambil gambar-gambar sekitar kehidupan harian dauz..
Y???Towk la camera yang buat dauz berminat mengambil gambar xkira apa pun..
Tapi biar la apa orang nak kata.Kamera itu aku punya!!!...




Sedikit sebanyak latar belakang camera compact dauz..Sikda specialnya tentang camera tok cuma ya lah gear untuk ambil gambar xpenting asalkan moment yang terpenting kita xtertinggal ba hehe

ku bagi la sikit2 nya pun basic features biasanya lah gear lamak bah

Basic Features

  • 4.1-megapixel CCD.
  • 3x zoom lens (equivalent to a 39-117mm lens on a 35mm camera).
  • Max 10x digital Smart Zoom (@ VGA res), plus 6x Precision Digital zoom.
  • Real-image optical viewfinder.
  • 2.5-inch color LCD monitor.
  • Mostly automatic exposure control, but Manual mode is available.
  • Built-in flash with four modes and an intensity adjustment.
  • 32MB internal memory.
  • Sony Memory Stick storage (no card included), compatible with original Memory Stick as well as the Memory Stick Pro format.
  • USB 2.0 computer connection.
  • 2 AA NiMH rechargeable batteries and charger included.
  • Software for Mac and PC.

Special Features

  • Twilight, Twilight Portrait, Candle, Snow, Beach, Landscape, and Soft Snap modes.
  • Movie recording mode (with sound).
  • Multi-Burst mode and Burst continuous shooting mode.
  • Email (VGA) modes.
  • Shutter speeds from 1/1,000 to 1/8 sec in auto mode; 1/1,000 to two seconds in twilight mode; and 1/1,000 to 30 seconds in manual mode (with automatic Noise Reduction below 1/6 second).
  • Aperture range from f/2.8 to f/10.
  • Creative Picture Effects menu (black and white and sepia).
  • Image Sharpness, Saturation, and Contrast adjustments.
  • Self-timer for delayed shutter release.
  • Macro (close-up) lens adjustment.
  • Spot and Multi-Metering modes.
  • Adjustable AF area and two AF modes.
  • Auto ISO setting or 80, 100, 200, and 400 ISO equivalents.
  • White balance (color) adjustment with five options.
  • DPOF (Digital Print Order Format) and PictBridge printing compatibility.

Ya jak lah dapat ku padah.P apapun lom sampei gik kepuasan ku memegang DSLR

Nikon??
ermmm

Gear=camera

P:S Aku hanya insan biasa hehe

Awan di Awan Terpilu...


Gambar ini dirakam di suatu tempat..Waktu keboringan tertengok la awan yang terpilu yang mok menangiskan air hujan yang membasahi motorsikal Lagenda ku ...
Mungkin zaman kegelapan akan berakhir apabila awan yang terpilu ini dauz lalui setiap hari.

Haha...apa ka aku tok...Cuma ya lah..Dauz suka amik gambar awan awan dan awan dan awan cuma belum scukup skill seperti begginer lain.Hehhee..
Xapa..Bukankah seni itu subjektif??Xada jawapan tetap ...

Apa yang aku mok padah ctok,awan ya seperti kehidupan kita..Ada kalanya kita cerah bermakna kita sedang happy ya macam juak awan..Ada kalanya,awan xada,sebab panas.Kita pun jadi marah time ya..

Adakalanya awan ya menangis seperti juga kita manusia akan menitiskan air mata yang terpilu tapi siapa yang mampu awan menangis??Bahkan boleh membanjiri apa jak yang ditangiskan nya bukan??

Jadi,fikir-fikirkan lah..

Ku memandu di jalan raya hehehe...

FUhhh...
Hari towk,dauz bok start belajar kereta..Jumpa geng lamak juak tek si maznul artclick..P ya lah...Belajar punya belajar hehe..
Dauz pergi ke senadin ya,Institut Memandu...Dauz belajar dengan pakcik Awang Bosrie..
Mula-mula memang agak nervous la ya la sapa sik nervous owh..dah la aritok ari selasa cdak JPJ buat tested kat sapa mok dapat lesen P.

Mula-mula nang la susah rasanya mok bawak kereta tok tapi yalah kita mesti beranikan diri ja..Bukannya susah gilak.Amik iktibar tok.Mun orang lain boleh kenak kita xboleh??malu kan mun macam yar..


asalkan tidak kemalangan CUKUP!!!!

Diam seketika menoleh ke belakang...

Kenapa tak update blog ini??

hahaha dauz amat malas mok update this blog buat masa tok..
Kesibukan outing di luar membuatkan untuk berhadapan dengan laptop or makcik PC ketuaan tu yang membosankan..
hehe

apa cerita terkini dauz??
bok jak bait demam..
pasya marek2 g PC Fair kat Indoor Stadium Miri xda buat papa kan..
Toleh ke belakang mengenang kembali kisah dahulu hehe
xada apa sebenarnya
cuma dalam mood keboringan ajak hehe

Kenangan di Sekolah Menengah Merbau

Hari ini kita berjumpa lagi..
Tiada apa yang aku nak katakan selain kenangan di usia belasan tahun yang sekolah di SMK Merbau,Miri.Mungkin ada yang belum mengetahui lagi sekolah itu berada di mana..
Tentunya sekolah aku sebelum aku berhijrah ke SM TEKNIK MIRI.

SMK MERBAU tempat pertama aku jejak semasa berada di Tingkatan 1.Memang mula-mula nampak agak noob(Seperti orang bodoh) namun dah lamak-lamak kit baruk la ku nampak sekolah ya sebenarnya nang best.

Banyak alu kenangan semasa berada di Tingkatan 1 sehingga Tingkatan 4(awal tahun) sebelum aku berpindah ke SM TEKNIK MIRI.Ya..Memang dawooz akui masa kat sekolah SMK Merbau lebih baik daripada SM TEKNIK.Bukannya bermakna di SM TEKNIK MIRI dawooz(dauz) tidak happy langsung cuma mungkin keadaan.
Bayangkan dalam masa 2 tahun mengejut terus menghadapi peperiksaan Awam,SPM.Mana mok menyesuaikan dirik lagi,mok fokus belajar lagik,dan macam-macam lagik.

Cikgu yang aku ingat masa di SMK MERBAU tentunya Cikgu Ung.Sapa sik kenal cikgu disiplin ya.Memang orang ramey padah nya temming la apa la.tapi kat luarnya memang macam cikgu juak.Nya bertegas tentu ada sebab bah.Yalah.Tauk2 jak olah(perangey) kita tok nak.Nang deras laaa haha..

Aku xtauk gney mok padah gik..SMK Merbau tetap menjadi kenanganku.Kenangan Geng Bas Sekolah aku pun xkan dilupak cuma mok carik cdak ya lah susah kit.Maklumla miri tok walaupun orang kata xbesarney tapi mun mok bercarik sehari pun lom habis mok2 setahun pun belum tentu..

Tapi yalah,aku susah mok padah..Zaman PMR pun dah berlalu aku dapat 3A 5 B.Hidup ku dengan peperiksaan nang xjauh dari angka 3.UPSR dolok pun 3A 2B.
P SPM tok ntah la kowh...
jangan jak semua 9G dah la..ya nang ku xmok bah..P addmath ku ada la ciri2 ya dah hehe

Kenangan zaman persekolahan ...rendah..


Rindunya dawooz masa zaman persekolahan tiada siapa yang tahu apa yang tersirat dalam hati ini.Namun masa akan terus berlalu pergi tanpa ada yang mampu mengekori masa.Dawooz teringat masa dahulu kala.

Cerita bermula apabila dawooz mula menjejak langkah di sekolah rendah.Tahun 1 di Sekolah Kebangsaan Anchi di Piasau,Miri.Dawooz sekolah kat sana sehinggalah Tahun 6 menduduki UPSR pun di S.K Anchi.Banyak cikgu-cikgu yang ingat wajahnya namun lupa akan namanya.Lumrah alam.Manusia akan lupa pada nama namun bukan akan wajah gurunya.

Oppss jangan kata dawooz lupa cikgu ya..Dawooz masih ingat akan wajah dan nama cikgu Amin.Cikgu Amin dolok ya Guru matapelajaran Pendidikan Seni,Sekarang lebih dikenali Pendidikan Seni Visual(PSV).Thank Cikgu Amin walaupun aku xminat subjek ya tapi sebab Cikgu ya ajar pendidikan seni walhal dawooz memang xminat alu tapi syukur alhamdullilah sangat-sangat membantu dalam mata pelajaran di Sekolah Menengah Teknik,mata pelajaran Lukisan Kejuruteraan.

Bukan makna dawooz lupak nama cikgu tetapi dawooz tetap mengenang jasa cikgu-cikgu yang telah mendidik terutamanya cikgu di zaman darjah 1 yang dawooz lom pandey gik mengira dan menghafaz A,B,c sampey la Z...

Cikgu Seni Muzik pun xlupa yang aku tok memang bebal main recorder p ku lupak la nama cikgu ya..Hahah..Cikgu Kajian Tempatan(KT) memang xlupak sebab nya ya sama nama dengan negeri di bawah bayu iaitu Cikgu Sabah..Sabar ajak la cikgu ooww mun slalu kenak katik..haha

Guru umpama lilin..Lilin umpama lampu mun blackout..Jadi guru macam penerang hati korang daripada sesat dari jalan kebenaran.Guru bukan jak GUru.Malah lebih daripada guru.
Hayati kata pujangga ku korang akan menyesal mun xingat cikgu haha

Demi Masa yang menentukan..


Demi Masa yang berlalu,dawooz akan tetap mengingati kenangan 17 tahun dahulu..Masa yang akan menentukan kelibat dawooz dalam dunia nyata dan juga blogging ini.Dawooz gembira kerana tamatnya persekolahan selama berbelas tahun.Namun dawooz tahu di luar sana cabaran beronak duri menunggu dawooz yang belum lagi mampu bertahan kesakitan yang perlu dihadapi.

Tak apa...dawooz tahu masa yang akan menentukan ia...Ya..MASA!!!Masa yang ada patut digunakan sebaik mungkin..

Buka minda buka jiwa luaskan fikiran




Buka minda kita....
Luaskan minda kita bak mentari menyinari pagi yang indah...
Minda tertutup bak tin kosong hanya bagai 
Bunyi guruh di langit namun
bukan seperti ombak tsunami yang memusnahkan senyum pagi 

Besarkan akal...
Biar sebesar gong 
Namun isikan minyak setong bak ilmu duniawi
Bukannya RM 2.79 seliter yang mahalnya

Namun hiraukan semua kerana itu duniawi..
Kita??
Hidup dalam ombak ekonomi
Hidup bak lautan air yang dipukul ombak
OMBAK TSUNAMI KEHIDUPAN...

Lain orang lain akalnya...
Jiwa membara bak gunung berapi mengandungkan lavanya...
Gemuruh jiwa mengapikan diri yang hampir kepada 
Yang Maha Esa.

Buka minda
buka jiwa
Luaskan fikiran
Dalamkan paradigma...
Tingkatkan pretasi diri
ke tahap Maksimum
bagaikan IMPAK MAKSIMA
Selaju awan Dania di langit...
Apa lagi??
Apa lagi ditunggu 
Tunggu kiamat mendatang??
Tutup mata sahaja..
Menunggu pagi menjelma
mengakhiri malam saldu??

Kita bagai kitaran masa
Masa yang menghilang dari ingatan...
Ingatan mekar yang membuatkan masa menghilang..
apa semua ini??

P:S
dawooz dalam keboringan maka terhasil nukilan yang tidak seberapa ini.Kepada sesiapa yang terasa mari kita merasa bersama..Kepada yang marah marahkan diri anda sebelum marahkan sesiapa..Dawooz anggap blog ini sebagai platform untuk mengembangkan lagi serta mempertajamkan akal fikiran






Pasaran pekerjaan masa hadapan??


Jurusan ini yang akan dawooz pilih ke??
Tengok masa nanti yea...
result spm ajak menentukan segalanya



Suatu perhentian jalanan kehidupan....



STOP...
Berhenti maknanya amat mendalam ..
Sedalam lautan merah cinta yang mendalam..
Namun siapa yang mahu menerobos lautan dalam
tanpa bekalan oksigen yang mencukupi??

Kehidupan.....
Indah namanya..Namin siapa yang tidak suka kehidupan..
kehidupan dunia yang fana..
sungguh sial jika tiada seorang yang memahami apa erti
kemurkaan tuhan ketika usia dunia semakin mentua

Persimpangan kehidupan ketika merudum jiwa
suatu perasaan sukar untuk diceritakan
suatu yang terpendam kian membara..
Bina jalanan sendiri
dengan segala
tanah bak ilmu
batu bak pengalaman
tar bak celotehan
apabila disatukan semua
ianya lengkap sebagai jalan-jalan kehidupan.

Namun jalan-jalan itu pastinya ada lubang-lubang
lopak-lopak dek kerana panas dan hujan yang melanda..
maka dengan itu..
isikanlah kecacatan itu dengan rohaniah ketaqwaan walaupun
kita di akhir zaman..

Total Pageviews