Pengikut Setia

Dawooz:Hari terakhir di 2009

Hai kawan-kawan...
Hari ini 31 December 2009.Hari terakhir di tahun 2009 iaitu Hari Khamis.Dan Hari terakhir jugak aku akan blogging di tahun 2009.Dan last post in December ini..Aiyah..Bulan December inilah paling tidak mempunyai mood untuk online,aku pun tidak tahu kenapa dan mengapa.

Aku hanya ingin lalu jam demi jam ini di rumah dengan amannya..Tak tahulah siapa kawan yang nak bawa jalan.Dan sebenarnya aku malas nak kira countdown 2010 ini..Kenapa?

Aku malas lar nak countdown ini,nak bersesak-sesak ntah dengan melaun-melaun yang bising-bising.Kalau nak sambut new years tu ada la caranya,ni tak,last-last gerenti ada gaduh-gaduh..Tak puas ati punya pasal la tu..Tu yang aku tak puas ati tu..sikit-sikit punya hal mesti nak gaduh.aku pun tak paham muda-mudi masa kini.Susah kita nak cakap.Jadi baik kita tengok aje..

Tidak banyak yang aku nak ulaskan cebisan kata,aku hanya ingin kata,banyak ranjau dan dugaan yang aku dah lalui 2009 ini..Semoga 2010 akan membuat kita semua lebih tabah menghadapi apa jua masalah dan juga kegembiraan 2010 akan dikongsi bersama-sama dengan sesiapa mahupun keluarga dan juga yang tersayang sekalipun.

Semoga kenangan lalu akan diingati sentiasa dan semoga kepahitan masa lalu menjadi kemanisan pengalaman masa akan datang.Dan semoga kita selalu mendapat redha-Nya dalam apajua sekalipun yang dilakukan.Dan semoga..semoga..semoga...Lu sambung sendiri la ....

Dan yang paling penting sekali,kepada wahai sang pembaca blog ini,kepada sesiapapun mahupun kepada yang pernah terasa,merasa,tertekan,mahupun apa-apa sahaja yang telah membaca [post di blog ini] aku ingin sekali memohon sejuta kali perkali elektron yang ada kesalahan aku..Sorry beb berbanyak kalau aku ada terkasar bahasa,tersalah bicara,terkorban saudara,mahupun 'ter' apa sekalipun.Aku hanya insan biasa yang tak perlu untuk dipersalahkan kerana aku sering kali membuat kesalahan.Kita manusia..Bukan tuhan.

Sekian..
Selamat menyambut tahun baru 2010 dengan amannya dan selamat selalu ok?

Dawooz: I'm back to Miri...Here I come :)

Hey u all...Dawooz bok jak balik dari Poli Mukah Hari Jumaat 11.Dec..This year jak jabatan Mekanikal sems 1 balit awal...banyak jabatan lain jealous la liao..Hehhe..xapa la..Actually dah terlalu lewat cuti sems tok..sepatutnya poli cuti hampir 2 bulan ya kata dak senior lar..maybe cuti raya ya terlampau lamak so cuti sems jadi pendek lah..ehhe...

Tapi cuti tok boring la sikit juak lah..xapa...time tok lah time untuk rest kat umah n rehat sepuasnya ...hehe...then mok spend masa d umah..
Ahaa...later b4 christmas,Dawooz akan g Kuching lah..aiyo..then damn ..gonna kuching...xmok ba..
mok kat miri jak la..hehe
p xapa lah..just ride jak lah

Dawooz: Selamat Hari Raya AidilAdha

Enough..
Untuk title post itu..
Selamat Berkorban Untuk agama bangsa dan negara.
Salam buat kawan jauh nun di perantauan..
N kepada Linda,take care sayang..

Jumpa di Miri lak ;)
Bye..
Simple post ..hehe

Dawooz: Balik ke miri on ride

Dawooz akan balik ke Miri pada 24 November jam 8 pagi..Dahla kena limpas jalan ladang macam ape je..Susah betul la transportation di sini..Haiya...Takpa,janji balik raya haji nanti hehe..Damn..alang2 bah..My final exam on 7 Dec..Adoi..My sayang owedy balik Miri..Takpa laa..Janji Exam baru 1 week or 2 week je..RIlek...Focus on study heheh...haiya

Dawooz: Hidup itu Kehidupan.

Hiduplah seperti kehidupan itu hidup.
Settle

Dawooz: Susah ke nak diam?

Hey...Todays 13 November baru jak habis exam Math Engineering B1001 Module Polytech Mukah,taklar susah sangat exam tu..Cuma logarithm pancit sikit aarr...Nyway esok ada exam Aplikasi Komputer ngan Sains Juruteknik.Cuma preparation awal tu agak kelam-kabut sikit la..coz bz pulak dengan assignment lain-lain nak dibuat.Buatnye tak cukup masa...Adohh..Dahla assignment tekno worksyop kena hanta isnin ini tepat masa pulak tu..
Langsung takde masa nak rehat sebenarnya.Kadang-kadang memang amik kesempatan nak rehat bila ada peluang...

Now dauz post news terbaru ini melalui line broadband...Yapun hampeh mcm sial je..Baik pakai line tmney dial-up zaman 98-99.Zaman corruption..Aku just nak cari information pasal 'Generator Steam' pun terpaksa tunggu 2-3 jam..Padahal kalau di Miri cepat aje nak loading time pages website walaupun build-up pages berdasarkan pages css atau .php...Kalau jenis flash sikpayah cerita,memang kong habis la mun line celcom broadband kat ctok.Kalau benda camtok,memang aku tak leh nak diam la..coz semua korang tau kan line celcom diwarkan sebagai line pertama di Malaysia.Hanya tinggal mimpi..Kita baru berbangga dengan line 7.2 mbsp,kalau kat negara lain line dah berpuluh-puluh mbsp line internet,tak juga bising-bising.

Ok...dawooz cerita lain pulak lah...Aku bukanlah nak marah-marah kat sesapa pun ok..tapi ada pulak mamat perasaan laa aku marah kat dia...Kalau bolehlah,aku tak nak la nak gaduh pasal perempuan..Cuma mmg sayang betul dengan relationship yang dah terbentuk selama bertahun..Kalau korang pun,ada relationship bertahun,sanggup ke nak lepaskan sebab orang lain ganggu?Aku bukan nak berjiwang sakan..Aku bukan camtu..Tapi fikirlah,renungi diri muhasabah peribadi ;)

Aku pun tak kacau relationship orang..So takpe,Allah tu Maha Adil lagi Bijaksana..Mungkin ada yang tersirat..Mana ade orang hidup tak kena dugaan,rintangan atau cubaan..Yang perlu,sabar....sabar...sabar...Aku lagilah jenis yang tak peduli apa orang nak cakap...Siapa yang rapat dengan aku tau la macam mana tahap kedegilan aku..kalau aku nak sumthing,mesti sampai dapat walaupun apa sekalipun..
Susah ke nak diam tengok orang lain senang n happy dengan relationship ?Tepuk dada,tanya hati..Hitamkah hati anda?atau setajam kaca kah hati anda?Its Karma.Buat baik dibalas baik..kacau relationship orang,pasti orang lain kacau u punya relationship...

Nyway,Taklama lagi hari raya haji..Maybe dawooz tak balik ke Miri...Tapi Mama suruh balik la pulak..So balik je..Yang penting aku nak tengok penyembelihan..tapi jangan sampai nanti ada juga yang disembelih aku nanti..hehe....
Aku okay je kalau korang ok dengan aku..Im simple

Dawooz: Sebuah buku seribu mukadimah ilmu.


Hey.dawooz p0st skali lagi dgn guna hp w910i yg berlinekan DiGi..takda makna pun tittle p0st dgn apa yg dawo0z nak tulis dlam nie..its just simply reverse psychology of words...tak semua yg btajuk ada makna tersurat...makna tersirat lebih meaningful..

Yeah..dawooz nak luahkan sikit je..Kalau sape ada yg tak suka sumthng,tl0ng jgn ckap blakang..especially about relati0nship..I know ada people yg kata hubungan kami(dawooz n linda) itu ini apa2 lg lar..just u need to remember,when u talks ab0ut people,an0ther pe0ple will do the same..its about rule of karma..and then,happiness n0t judge by what people talks but we will judge happiness by my 0wn way..aku tak pduli ar apa org nak ckap,itu kbhagiaan korang nak ckap n nak kacau rlati0nshp orang len..aku d0akan k0rang panjang umur je.that all...

Yeah..dawooz fine je.nyway,to all my fell0w friends,ill wish ur luck to get hiGher p0inter in ths finale exam..hope i do so..and to my sayang,take care of urself.remember to remember me k?hmm..

DAWOOZ: Dia penting bg ku..


Hey geng.kta bjumpa lagi...dawooz just dpt update blog dgn p0st mlalui hp je..line internet sini bengap glerr beb...tensi0n ar,nak search inf0rmati0n pun susah.lembab tahap cipan,kata IT peneraju masa hdapan..tak jugak maju2 line sini..mana nak dpt 1malaysia...sial sungguh itu Celc@m..

Arghh...dia mmg penting dlam hdupku,bkan hp,bkan line internet..tapi,manusia..dia kekasihku..mmg bena parent jgak penting...dua2 penting dlam hdupku...dawooz cuma nak linda.hmm..bytheway,i really miss her day by day,m0re,nite by nite.huh..trust each others key of the relati0nship...but,daw0oz xsuka guy yg suka kacau awek org..dah tau awek tu pnting bg others guy,so wat pe lg nak kacau awek tu aite....takde tamadun sungguh...panas ati beb,s0ry ar kalau ada yg terasa,n0t to sumb0dy..tp ,siapa makan cili,pedas tu dia yg rase.tp kalau dah tau cili tu pedas takkan tak paham lg..

Dawooz: i want this thingy2.


Aiyo..once again p0st this with my w910i..hate this area so much when internet line so damn...alth0ugh,i need some inspiration to build up robot part 4 mechatechs in poli..Now,us even yet get some idea to build up the robotic for our batch..silly damn man.;-)...

Help me..what robot what i want?never yet br0ken the code...haiyaa..tensi0n also with next test and soon,final exam..omg,i cant get 4 plate..kantoi already wif tekno elek.haha.

Hmm...i want to write in bahasa sarawakian ryte n0w...arghh...boring life d ctok,culture shock go to kampung...tp bestnya kampung,bleh dpt udara yg segar.tp p0blem n0w,daw0oz blum dpt suit wif mukah area n their people...suka pandang2..tp daw0oz ada knal dgn s0rg pak haji,nya baik n bukak rest0ran blakang kingw0od h0tel..sapa org mukah tauk la cney ya...

Yg sbenarnya,dawo0z rindu dgn rumah,tp laki payah sikit nak h0mesickness.hehe..actually,dawooz rindu dgn linda..i kn0w she will read mine..aiya..naseb baik r0omates sama kpala,kwan sama teknik dulu..

DAWOOZ: Pantai Mukah..wh0a..miss my h0met0wn...


Hey..rite n0w dawo0z write this p0st by using my s0ny e. W910i.why?bcause in Mukah,celc0m br0adband were c0llapse..tak guna ar jadi line n0. 1 malaysia katakan.pdahal lingkup mcm sial...btw,daw0oz yesterday pg pantai mukah..dkat je dgn p0li mukah..tp jauh gak la kalau jalan kali..

Takde yg bestnya pantai kat mukah nie,just 4 relaxing mind bleh la.but,daw0oz prefer Marina Bay l0cated in Miri.my h0met0wn..huu..dah lamak xpg cya ow..kalau d0l0k,pg marina bay with my sayang...bruk best tgk pantai yg membiru airnya..sejuk mata memandang,lg2 kalau dgn yg tersayang.tak caya?u'all pg lar miri then try search marina bay..pg la cya...

Wah..next test 2 will be start on 14 n0vember..math n sci engineering test.n also c0mp aplicati0n.haiy0.tired si0t nak study.dahla aku ni bkannye kpala buku...takpe,try my best.
L0ve u sayang,linda!miss ya al0t.

Dawooz:Suasana Raya...

Orait..Terlebih dahulu,aku dawooz ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri.Dan di kesempatan ini aku ingin memohon maaf zahir dan batin buat semua kawan-kawan blogger dan juga kawan-kawan yang telah mengenali aku sekian lama mahupun baru yang mengenali aku dawooz ini.

Wah hujan lebat pagi tok on 28 september,aku ada 4 hari ajak di Miri lagik...sob..sob..sob..takda la nak nangis,cuma bila balik ke PMU aku rasakan amat boring,Y?Jauh daripada Famili,yang tersayang,dan jauh dari kemajuan pembangunan meleset..Arghhh persetankan isu itu,Janji aku luangkan masa dengan orang yang aku sayang walaupun tak sampai satu hari...That moment yang aku dan si dia tidak akan dapat lupakan...

Orait...Sekarang dah hari ke 8 Aidilfitri.Okay..Raya ke-3 dan ke-4 aku pergi ke bruney.Dah besar ni pun dapat 'duit raya'.Alaa...malunya,macam budak-budak aje dapat 'duit raya'...Nak kata,cukup la reload sebulan untuk handphone itu..Haha...Tidaklah banyak sangat gambar potrait untuk diabadikan dalam blog yang serba kekurangan ini.Sebenarnya,aku baru merasakan masa yang sangat kekurang setiap hari,24 jam sekarang tidak berasa berlalu dan terus berlalu.Masa yang diluangkan sekejap cuma..Ntah kenapa raya kali ini agak cepat pantas berlalu.Mungkin tiada lagi kemeriahan di Aidilfitri?atau raya kali ini diadakan dalam suasana sederhana kerana selsema setan babi itu atau kemelesetan ekonomi dunia?Menurut theory pakar ekonomi,kegawatan ekonomi akan berlaku sekitar sepuluh tahun akan datang dari kegawatan yang berlaku.Sebagai contoh kegawatan ekonomi 1998 berlaku selepas 10 tahun iaitu 1987 atau 1988.Walaupun aku bukan pakar ekonomi,kita mesti tambah pengetahuan am.General Knowledge.Walaupun aku bukan pandai sangat.Hidup ini tak perlu bijak tetapi pandai mengawal keadaan atau sesuatu.

Lihatlah orang yang berjaya kaya raya,keputusan akademik mereka bukanlah apa sangat cuma mereka pandai mengambil peluang untuk berjaya walaupun tanpa akademik.Hidup ini adalah theory sahaja,kita yang akan mempraktikkannya..

Gambar-gambar di atas menunjukkan suasana hari raya di Bruney bersama keluarga dawooz.Kami berkonvoi dengan 10 buah kereta yang dipenuhi 4-5 org satu kereta.Tahun ini merupakan hari raya yang pecah rekod keluarga kami apabila 10 keluarga berkumpul pada sesuatu masa yang mana pada ketika dulu agak susah untuk bersatu bersama akibat ada pakcik-pakcik aku yang takdapat cuti raya panjang.

Buat yang tersayang,
Thank kitak coz spend masa ngan kamek walaupun cuma seketika jak.btw,im happy with u sayang..Dunt worry,next time raya kita spend la masa lamak-lamak gik kan.Dahla kitak ya cuti kejap alu bah.aiyo...Susahnya mun blaja jauh cuti kejap jak.Xpa la..Its your future so go ahead dear.I know that U know me well more than others people know me.Xada pa yang dapat ubah kamek pun.Hope u so ...Btw,kamek sayang kitak k.Kmk tauk ada boys yang stalking on you,i know that,watchout,be carefull sayang.Jgn dilayan gilak.Kamek xmok la mentioned sapa2 di ctok,tp pastinya akan tau..Aku peduli ape beb..

P:S Aku tak peduli post yang last dibawah sekali agak kejiwangan but ini aku punya blog,its up2me mau update ape ek.

Dawoooz:Berbuka bersama kawan....

Hi...kali ini barulah dapat update blog agak selalu sebelum balik ke Politeknik Mukah Sarawak nanti..Line lembab giler beb kat sana...Nak kata line celcom memang teruk la kat sana..Ntahla..kenapa line no.1 di Malaysia hampeh gilerrrr aa...Diorang cakap line meluas seluruh Malaysia tetapi ciput aje.....Janji kosong betul aaa....

Sorry la kalau blog ini bukan berbahasa formal kerana blog tidak perlukan keformalan yang mana bahasa perlu lurus sahaja..Dawooz adalah dawooz.Dia tidak perlu meniru orang lain.Hidup kita perlu jadi diri sendiri bukannya menjadi boneka kehidupan yang fatamorgana.Arghhh....aku tidak perlukan beribu manusia berbonekakan kehidupan tetapi aku lebih mementing kawan yang diperlukan apabila perlu dan tidak dilupakan apabila senang.Namun aku lebih menjadikan my sayang is 1st priority from rest of all.Aku tidak peduli apa orang nak kata.Nanti kita hidup berpasangan juga.Jadi kita seharusnya menjaga dan bersyukur pasangan yang ada di depan mata.Bukannya mencari yang lain jika berada di tempat orang lain.

Dawooz tidak mahulah lagi bercerita tinta boneka kehidupan.Cukup aku katakan benci kepada boneka kehidupan.Please la..sampai bila melayu nak maju kalau asyik berfikiran kolot,mengacau anak dara orang,lepak tepi jalan...What the hell life is?Cubalah berubah untuk kebaikan.Sampey bila orang mok anok kita tok melayu layu?Benalah kata-kata Dr H.M Tuah Iskandar Al-Haj,pengasas Modul 3E, dalam buku "Kalau Ya,Katakan Ya!!" yang mengatakan melayu semakin hari semakin layu bertentangan dengan kata-kata Hang Tuah iaitu Tidak akan melayu hilang di dunia tetapi melayu sendiri yang menghilangkan melayu.Come on la kaum melayuku,di mana ketuanan Melayu kita..

Okeyh...Dawooz rasa taknak la merepek panjang-panjang lagi la :) .Semalam,14 September 2009 dawooz dan seramai 9 orang kawan-kawan yang lain berbuka di luar,iaitu di restoran Secret Recipe di Parkson Megamall,Miri.Kami iaitu haziq,aliep,naim,afiq dan dawooz bersungkey di Secret Recipe.Atleast keluarlah budget RM 30++ tetapi puas hatilah juga..Tetapi sedihnya,aku tak dapat la nak berbuka dengan si dia,Linda yang tersayang.Xapa lah kan,janji raya kelak dapat la kita spend masa bersama n repeat the nice moments with u.Just us know that sayang.

Ok berbalik cerita asal kita,dawooz keluarlah dengan rakan-rakan.1st kami jalan la dekat Boulevard Shopping Complex tetapi solat zohor tidak lupa tau ;).Lepas tu dalam pukul 3,kami pun pergi ke parkson.hurmmm...Boring la jugak,best lagi jalan dengan yang tersayang aite..Sudah lama kami berdua tak spend masa jalan sama-sama erk..Takpa lah,raya lak kita jalan puas2 la keyh sayang..

Actually,dawooz nak bgtau sumthing la kat ctok.Dawooz memang suka banyak kawan either laki or pompuan tetapi nak cakap dawooz banyak kawan pompuan tu takla banyak.Tapi tipu juga kalau takda langsung aite?Sebetulnya dawooz tidak suka berkawan dengan orang-orang yang tiada hala tuju hidup.That all'..Dawooz juak sik suka aa kalau ada laki or pompuan yang suka memusnahkan relationship orang lain.Coz macam orang tu cakap,"Kalau nak wangi,kawanlah dengan penjual minyak wangi".Itulah melambang dengan siapa kita berkawan atau kawan siapa kita dengan.FULLSTOP!!! :)

By the way,ada satu jak gambar yang provided dalam post kali tok,ya pun xda pic dawooz la.hehe..I'm the who taking this picha liao... :)
Antara geng-geng setiaraja aku haha...Geng yang merempit dengan kereta.Sorry aaa beb,kami tak merempit guna motorsikal.Motorsikal itu satu kemudahan bukan untuk di show off.Kami budak baik street racing tak main la ;) ...Ingatlah nyawa anda demi yang tersayang.lagipun Hari Raya Aidilfitri tak lama lagi tinggal seminggu lagi :)

Arghhh.....cuti raya ini ada pula assignment nak disiapkan...haiya...mood raya pun tebik aaa sikit kalau ada assignment nie..Dahla assignment plus presentation Teknologi Elektrik berkaitan dengan Steam generator....Apuuu...Lecturer cakap takpe la raya sambil buat assignment...Aiya...

P:S Wait for my next post ya ;)

Dawooz:Baru balik Miri.Came back Miri :D


Hai sekalian alam...dawooz baru balik miri.Haiyaa...penat sungguh ba lar...cuma agak terkilan sebab balik hari sabtu iaitu 12.09.2009 kerana tiket bas balik Miri dari Mukah pada hari Jumaat sudah habis.Sungguh malang nasib I.Alah..takpe janji dapat balik Miri kan...

owh ya..now dawooz tunggu si dia yang tersayang sahaja belum lagi balik ke Miri...Haiya..jauh sungguh si dia nun jauh di Selangor...ermm...sikpa la...balik raya lak kta enjoi k sayang :)
rasanya dua bulan dah xjumpa ngannya eyh :( ...dahla just ada 1 weeks ajak di Miri :) xpaa...spend ur time wisely dear...Hope ada la 1 days with me raya lak k...just enjoi ur students life there..

I LOVE U SO MUCH LINDA :)

I know la over there sure ramai lelaki picisan akan terpikat dengan U aite?As long as u love me that enough la sayang.I know u more them know bout u ;) ...Xapa,Seharusnya kita setia more better than sakit sebab ada yang curang. :) ....But,I know ada sum1 sedang mengorat u there,what the hell that men...Kalau dah tau awek tu ada yang punye y need to flirt on she?damn u so much...Aku peduli ape ko anak dato ke anak ape ke,aku taknak aa ada laki yang tau dah awek tu ada org yg punye suke2 die ajer mengatal ek..Gentle la sikit beb...

Arghhh...nyway,aku takde mean towards sape erkk...Kalau ade yg terasa tu,naseb badan hang laa :) ...Aku just luahkan ape yang tak puas ati kat benak hotakkk aku nie aaa...btw,aku nak ucapkan kat korang-korang tu,Selamat Hari Raya aje lah :D

nyway,back to my story,dauz rindu gilerrr arrr kat dier..tahun nie raya tak best sangat aaa...aku ada 5 sems lagi tinggal insyallah dapat la Diploma K.Meki laa...pastu nak sambung degree of mecatronik kot...Lepas tu kerja then nak kawen dengan si dia..Insyallah la kalau dimakbulkan Allah S.W.T..Kita harus berusaha untuk jodoh kita,jodoh tidak datang sendirinya dengan usaha dan ketentuan kita :) dan Jodoh tidak akan pergi jua dengan sendirinya jika dijaga dengan sempurna dan tiada pengacau antara hubungan couple tersebut.Mungkin kita harus lebih banyak bersabar kerana dugaan ini datang bukannya untuk melemahkan semangat,Allah s.w.t ingin melihat kesungguhan kita dalam hubungan yang dibina yang pada mulanya kawan biasa dan kemudian menjadi lebih rapat.

Dauz cuma tak suka lelaki atau jejaka perasan yang kononnya handsome tetapi nak juga rampas awek lelaki lain...apa nie beb...macam aaa takda lagiee awek kat merata dunia nie..Bumi allah luas,jodoh kamu ada di mana-mana..

Dauz dah lama tak update blog yeah...sorry aa kengkawan...Buat kengkawan di Miri yang baca belog ini silakan datang ke rumah nanti waktu raya yea...tidak la banyak jamuan disediakan cuma kemeriahan raya itu perlu dibina semula :)

P:S Aku sangat sayang si dia..Biar aku terus terang di sini,Kami dah 4 tahun lebih membina ikatan ini,aku paling tidak suka ada lelaki gatal...damn uu man...gentle la sikit..itu je pesanan aku...diam2 ubi berisi tidak berbunyi :)

Dawooz:Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak



Selamat Menyambut Bulan ramadhan al-mubarak buat umat Islam yang sedang membaca blog budak Politeknik Mukah Sarawak ini.Ucapan ini khas dawooz tujukan buat Ibu bapa tercinta yang berada di Miri,sarawak,juga buat insan yang tersayang nun jauh di seberang sana,serta seluruh kawan yang mengenali diri ini.Sebelum tibanya hari raya aidilfitri yang mulia,lebih baik terlebih dahulu aku memohon keampunan dan kemaafan kepada kawan-kawan atas kesalahan dan kesilapan yang telah aku lakukan.

Agak lama juga aku tidak menjamu nukilan aku kepada kalian kerana di Politeknik Mukah ini line celcom broadband agak lembab kerana line celcom di sini memang agak kurang ajar sikit.Kalau nak guna wireless kat luar malas la sebab nak angkut laptop yang tidak seberapa ini kat cafe padahal cafe just sebelah dari bilik aku sahaja kerana aku menetap di aras 1.

Oleh sebab blog ini mungkin agak ditinggalkan seberapa lama kira-kira dalam 3 minggu kerana exam paper engineering mathematic dan technician science lagi..So aku kena study hard n hard.Kerana aku tidak mahu carry subjek itu semula apabila berada di sems 2 itu nanti.Aku juga tidak mahu repeat sems kerana masa aku sekarang amat bernilai.Di sini aku tinggalkan pesanan buat kawan-kawan,orang yang tersayang dan juga ibu bapaku.

Mula-mula sekali aku ingin sampaikan pesanan ringkas buat kedua ibu bapa ku yang akan membaca blog ini

Buat ayah dan mak,
Tidak lama lagi aku akan pulang ke Miri untuk berhari raya.Aku akan balik ke miri 12.09.2009 ini seminggu lebih sebelum raya ini.Mohon maaf dan keampunan dari aku anak mu.


Ya,di Politeknik Mukah ini aku sudah banyak menggunakan duit kedua parent yang tidak dapat aku bayar balik kemungkinannya.Lebih baik belajar bersungguh-sungguh sahaja :) .Itulah agaknya coretan aku buat ibu bapa yang tersayang.

Buat si dia yang tersayang,
Maaflah kalau kmk ada buat salah kat ktk k.Bulan puasa ramadhan tok,kita harus banyak bersabar lebih-lebih lagik dalam menjaga hubungan yang telah dan akan kita pertahankan demi cinta yang kita dah rasai bersama.Ingatlah,kaum hawa kata-katanya lebih didorongi emosi kerana akalnya wanita 1 namun nafsunya beribu.Jagalah diri di tempat orang ya k.Bukan senang untuk kita mempertahankan hubungan yang dah kita jaga nak.So apa yang kmk harap,kesetiaan dan kejujuran keys of relationship.Jarak fizikal bukanlah penentu jarak percintaan kita.anyway,gud luck for u keyh.Jagalah kesucianmu sayang jika kau milikku.Jagalah peribadi muslimah mu jika kau inginkan aku.Kmk sayang ktk gilak..

Maaflah kepada yang lain jika aku agak sedikit jiwang kerana aku adam yang perlukan hawa.hawa yang muslimah untuk ada bersama aku dan akan ku bimbingi si dia kerana dia tanggungawajap aku.Akan aku jaga dia supaya tiada siapa berani menggoda.

Buat rakan-rakan seperjuangan
Carilah ilmu itu kerana kehidupan kita ini adalah sebahagian daripada ilmu.Mungkin waktu student's life ini kita akan jarang berkomunikasi kerana masing-masing sibuk dengan membuat assignment,membuat ulangkaji,serta menjalani ibadat puasa ini kepada kawan yang muslim.
Aku sebenarnya lebih gemar kehidupan sekolah rendah kerana aku tidak perlu mengurus diri sendiri.Namun aku sedar aku tidak selamanya di bawah jagaan ibu bapa atau orang yang lebih tua daripada aku.

Arghh aku rasa secukupnya pesanan dan coretan aku untuk masa ini.Sekarang aku nak rehat kerana keletihan tambahan pula bulan ramadhan itu sudah tiba.Tetapi itu bukan alasan.

Dawooz:Suasana Di PMU..Aku sekecil batu aje disini.

Kawan..kali ini kita berjumpa lagi..agak lama sudah aku tidak menghantar perkhabaran terbaru dan berita terkini..Sekarang aku baru dapat online la..Kenapa?Sebab broadband celcom sungguh biadap di sini.Line celcom amatlah lembab kat area Mukah ini.Aku tidak pastilah sama ada Mukah ini kawasan pendalaman atau pengguna broadband yang boleh dikira dengan jari sahaja.Aku tidak pasti akan kenyataan ini tapi aku boleh buat kesimpulan bahawa line celcom adalah lembab sama sekali

Mungkin juga teknologi kat area di Mukah ini belum lagi mencapai tahap seperti bandar-bandar di Miri,Bintulu dan Kuching.Maafkan aku kalau orang Mukah di sini terasa.Tetapi aku harap negeri Mukah yang tempat lahir Ketua Menteri Sarawak ini sepatutnya lebih maju daripada bandar-bandar yang aku pernah pergi.

Masalah air?Alah sudah menjadi adat jika Politeknik Mukah Sarawak tidak ada air.Kalau penduduk kamsis aras 5 dan aras 4 perlulah pergi ke aras lebih bawah untuk mandi kerana tekanan air tidak akan sampai ke aras 5.Aku bukan nak salahkan pihak politeknik kerana Lembaga Air LAKU di sini juga bermasalah.Kalau sudah tahu penduduk di sini semakin bertambah,tambahkan la jumlah isipadu air yang berada dalam takungan dan simpanan mereka.

Apapun,kepada sesiapa bakal SPM 2009 yang nak datang ke Politeknik Mukah..Satu aje pesanan,air bukannya masalah besar kat sini.Kalau pandai hidup,semua boleh jadi.Yang menjadi masalah di sini,bagaimana korang membawa haluan di sini.Sama ada baik atau jahat.Tepuk dada,tanya iman

K.Aku rindu giler kat si dia nun jauh di sana.Loving is others is the keys of relationship.

Dawooz:Sunyinya berita :D

Sunyi
Itulah PMU..Poli Mukah..
sepi itu lah kamsis hehe

Dawooz:Rindu aku zaman dulu....

Aku rasa serba salah la kat Politeknik Mukah ini,ntah mengapa,nak diturutkan hati memang nak belajar tetapi mungkin aku belum lagi biasa dengan suasana di kawasan Mukah ini.Aku boleh katakan aku baru menyesuaikan diri 40-60% sahaja belum lagi 100%.Aku bukannya anak manja yang ada 'homesickness' tetapi aku memang tidak biasa di kawasan ini.Tetapi tidak mengapa,pandai-pandai la bawa diri bila di tempat orang.Kalau orang lain mungkin biasa sudah dengan suasana di sini tetapi tidak aku.

Aku bukannya anak muda yang suka bersuka ria sini sana,tetapi bagi aku cukuplah ada seorang perempuan yang boleh aku bersyukur yang selalu menjadi tulang belakang aku selain ibu bapa,bukanlah aku ingin berbangga diri,tetapi thanks Allah kerana berikan aku seorang wanita yang aku sudah jalinkan hubungan sayang selama 4 tahun.Thanks Linda.Walaupun sekarang kita sik selalu contact each other as well as b4 kta g belajar tetapi kita tauk yang kta love each other n makin hari makin terlalu sayang ktk.Mungkin kita ada membuat silap.Jadikan kesilapan itu benteng kepada kegagalan masa hadapan agar kita tidak mengulangi kesilapan masa delalu.

Mungkin aku juga perlu berusaha dengan lebih gigih lagi kerana selama ini selepas SPM aku hanya mengosongkan minda,membuatkan diri seperti orang yang tidak ada haluan.Selepas ini azam semester ini,aku ingin dapatkan pointer 3.0++.Aku tahu yang aku tidak akan dapat flat 4.00 pointer tetapi kalau aku dapat 4.00 itu sudah sesuatu yang membanggakan aku,bukan untuk menunjuk-nunjuk tetapi di Politeknik ini aku harus belajar dengan betul dan bergaul dengan orang yang ada minat untuk belajar sahaja.Mereka monyet-monyet yang lain aku pedulikan sahaja.Hiraukan mereka kerana mereka monyet yang hanya tahu bermain-main dan bersuka ria tanpa hala tuju yang lurus.

Aku rindu zaman remaja semasa di tingkatan dahulu yang mana aku tidak perlu risau akan pembelajaran.Sekarang sudah berubah,kalau dulu ada cikgu yang boleh guide.tetapi sekarang semua sendiri yang perlu lakukan.Nak ilmu,carilah sendiri.Lecturer hanya sebagai seorang mentor sahaja.aRGHHHH ...Aku perlu pandai manage time and money here.No more mother no more father to bring your along the way of life.Its yourself

K.aku nak out dah...
Aku sayang dia,LINDA,you are mine dear ;)

Dawooz:Minggu Ke-3 dalam kamsis PMU

Salam kita berjumpa lagi dalam catitan mingguan dawooz.Penat sungguh menjadi pelajar IPT(A).Aku rasa senang lagi menjadi pelajar IPT(S).Tidak mengapa,aku bukan anak orang kaya yang senang-senang nak pilih IPT yang mereka gemari atau minati,tambahan pula yuran sana semua main angka belasan ribu,paling murah la.Itu belum lagi perbelanjaan hidup harian.Belanja makan lagi hari mau2 kalau di bandaraya seperti Kuala Lumpur mau juga menelan kos RM 12 sehari untuk makan dua kali.

Argh...Kita tinggalkan sahaja bicara tentang orang lain.Kali ini hal aku.Aku dan PMU.PMU dan aku.Kalau orang lain,maybe belanja harian dalam belasan Ringgit Malaysia,namun aku kat Politeknik Mukah boleh la mengeluarkan hanya rm8 la paling banyak untuk makan 2 kali sehari di sini.Aku TIDAK dapat HIDUP tanpa Nasi.!!Aku orang Timur bukan kebaratan;Dasar Barat Kesialan.

Arghh...Aku rasakan Politeknik ini satu perkampungan yang kecil yang deretan rumah kekotak yang setinggi 4 tingkat berbilik mandi ala askar.Itulah kehidupan asrama.Sungguh menakjubkan.Sungguh amazing.Arghhh..aku punyai jiran yang hebat2 belaka :D

Cuti raya tidak lama lagi,aku baru sahaja 3 minggu di Politeknik Mukah tetapi sudah bagaikan semalam sahaja sampai di sini.Aku agaknya belum lagi biasa dengan suasana di sini yang agak sedikit merimaskan aku.Bukan tidak biasa hidup kampung cuma sini bukan tempat aku,bukan pusat mainan aku.hehe

okay la
agaknya kena offline la sekarang
Aiyak aku rindu dengan linda..yes cuti poli 3 minggu yeahaaa

Dawooz:Update lagi..Cuma bicara kecilan

Salam berjumpa lagi...
Hari demi hari aku lalui..sekarang dah masuk 3 minggu menginap sebagai pelajar asrama di Politeknik Mukah Sarawak.Sampai sekarang not bad la...orang kata,masalah air..Ya itu tepat.Jadi siapa yang biasa mandi lama tu,kurangkan la mandi lama...Itu membazir.

Cuaca?Cuaca di sini lebih panas berbanding di Miri.Aku tidak tahu mengapa.Mungkin kerana letaknya Mukah di pesisir Lautan China Selatan sedikit Timur barangkali.Apa yang best di sini?Nak kata dapat jimat duit itu mungkin boleh jika kena cara dan gaya.Aku juga sedang berusaha money management.Aku cuba untuk kurangkan makan 3 kali sehari kepada 2 kali sehari dan intake makanan yang kurang.

Cuma aku lupa nak ambil gambar permandangan di Politeknik Mukah ini,lagipun aku hanya membawa hp Sony E w910i bermegapixel 2.0 sahaja.Apa boleh buat.Nasib badan,tidak mengapa,aku hanya ingin belajar sahaja di PMU ini.

Kawan-kawan?Kalau salah pilih kawan musnahlah impian masa hadapan itu sahaja
Geng,aku mungkin balik miri sabtu 24 ini yeah...26 nanti aku balik lagi ke Mukah.Aku nak ambil barangan keperluan.Susah la nak pos.

P:S Aku rindu si dia

Dawooz:Kepenatan melanda alam kampus

Hi kawan-kawan dawoooz sekalian...hampir 17 hari sudah aku berada di Mukah lebih dramatik lagi aku berada di Politeknik Mukah,pmu tercinta.Macam baru semalam sahaja parent menghantar melalui jalan ladang ke Mukah ini..Sungguh tidak ku jangkakan belajar di Politeknik Mukah.Aku sebenarnya ingin mengambil diploma bidang mekatronik tetapi dalam mekanikal.Aku ini ada sedikit kureng la dalam bidang kemahiran ini.

Wah...nanti bulan ogos senior2 datang tentu kesukaran air akan sering terjadi.Air oh air..Aku dipahamkan masalah kekurang air ini bukan daripada pihak politeknik tetapi daripada Lembaga Hantu Air Mukah.haha..

Tapi bagi aku yang bestnya Politeknik Mukah ini ialah makanan dan minuman murah-murah belaka.Kalau kebiasaannya aku makan di luar ke bandar main jugak rm6-rm14(ni kalau makan di KFC Mukah la..kekeke) tetapi apabila makan di cafe kat pmu range harga ialah rm2.70-rm4.50.Aku biasanya makan hanya rm4.Paling murah pun aku makan nasi sepinggan berserta air sirap yang kesemuanya berharga rm3.Murah bukan?Sedap la jugak tetapi masakan mak lagi sedap..Rindunya dengan masakan mak...

Tapi aku suka makan maggie sahaja kerana dapat jimat duit sudah..tetapi tidak juga tahan selalu kalau makan maggie hari-hari..tapi itu sahaja makanan yang segera dan murah disediakan.Mungkin juga aku perlu biasakan diri untuk berpuasa.Kerana bulan puasa tidak lama lagi menjelang.Tetapi aku agak ragu-ragu,jauhnya perjalanan dari kamsis ke tempat kuliah itu benar-benar menguji keimanan aku.Arghh..aku peduli apa..puasa tetap puasa.

P;S Aku rindu dia sangat-sangat...Raya ini dapat kta g dating sayang :D ...miss u linda

Dawooz:Penuh dengan dugaan

Hidup penuh dengan dugaan...
Penuh dengan kepenaltian gol
Antara dua lorong,
di antara pula celahan manusia-manusia bergelar insan,
Sehaluan dengan manusia yang ingin belajar,
sebarisan pula dengan askar-askar yang sedang belajar,
belajar erti kehidupan.

Manusia yang tidak mengenal erti kederitaan ibu bapa
Kesengsaraan mencari secebis naskah nasi
Mencari kesenangan berbekalkan keredhaan Allah S.W.T.
Manusia yang ingin kejayaan tapi melupakan kegagalan masa lalu
Kegagalan yang melalaikan.
Itukah kehidupan?

Penantian dengan dugaan yang melanda,
Pasrah akan kehidupan alpa,
alpa dengan kesenangan hidup.
Kehidupan Sementara.

By:Dawooz JKM

Aku kini sedang rehat menikmati masa yang ada untuk dinikmati bak kata orang rezeki jangan ditolak.Lagipun,dalam masa seminggu ini aku sedang menyesuaikan diri di tempat orang,menyesuaikan diri sebagai seorang penuntut ilmu bukan lagi seorang pelajar.Pelajar itu hanya disuapkan ilmu oleh gurunya namun seorang penuntut itu menuntu ilmu daripada seorang is'maj ulama.Adanya perbezaan seorang pelajar dan penuntut itu ialah bedanya cara belajar,bedanya cara membuat kerja rumah:tiada lagi kerja rumah namun kini digelar assignment.Tiada lagi suapan ilmu daripada seorang guru cuma meraih ilmu secebis cuma.Ilmu manusia hanya setitis air setapak manusia manakala Allah jualah ilmu seluas lautan yang ada.Wallahu'alam.

Mungkin dalam seminggu dua ini aku terpaksa menyesuaikan diri dengan timetable belajar sendiri.Mungkin tiba masanya sendiri aku yang uruskan kehidupan sendiri berlandaskan kekuatan dan kemampuan diri sendiri.Aku juga sedang membiasakan diri untuk membelanjakan diri untuk makanan dengan kemampuan sendiri.Tiada lagi masakan mak,tiada lagi duit mak.Sendiri yang uruskan apa yang perlu diuruskan :)

Dawooz:Aku rindu masa laluku

Salam kita terjumpa lagi..kata menghikmat rindu,tohmahan menghunus semburan,virus jiwa kegagalan...
Arghhh

Hari pertama aku pergi ke kuliah cinta .Aku sangat bergementar dan ragu-ragu apa yang sedang berlaku,adakah aku sudah menjejak kaki ke Politeknik Mukah atau baru semalam rasanya mak dan ayah aku menghantar ke Politeknik ini,baru semalam mereka tinggalkan aku seperti anak kecil tergapai-gapai dalam mimpi,seperti kura-kura mengajar anaknya memancing,seperti manusia memandu kereta.

1stly,kuliah Matematik Kejuruteraan 1 baru bermula iaitu Encik Firdauz memperkenalkan dirinya,padahal kami berkongsi nama sahaja bukannya ilmu yang ada padanya yang ingin aku garapkan seperti bintang di langit.
Selepas itu kira-kira 9.30 pagi subjek kedua aku iaitu English for Technical Purpose 1 diadakan Miss Aznah.Subjek english merupakan subjek kekurangan aku dalam hidup;

Tunggu..
AKu sayang dia

Dawooz:So bz riyte now

Yeah bowh...

bok abis Minggu Suai Kenal la sayang...erm
ermmm....
so bz n letih...
Letih sangat...
thanks all semua senior ba....ermmm
isnin tok akan bz dengan kuliah...\
mek sayang ktk,linda...

thanks,zul abang senior mekanikal..
n kak zora,yang sentiasa menolonmg haahaa :D

Dawooz:Aku baru jadi pelajar Politeknik Mukah

Hewy korang semua...
aku baru sahaja daftar untuk pelajar politeknik mukah ...
Tired ow...kul 7 pagi dah pergi kaferia Politeknik...Ada la jumpa beberapa senior yang aku kenal dan baru aja nak kenal...fuyooo..letih betul la..baru sahaja letih dari perjalanan yang jahanam sikit sepanjang perjalanan ke Mukah.

Aku diberitahu senior supaya dapat tido dengan betul2 refresh before orientasi nanti.Gerenti memenatkan.fuypooooo :D
haha

owh...aku sama bilik dgn member aku,afiq.Kamiorg macam baru sahaja pindah rumah..hehe :D banyak berangkut barang dohh....owh ya..aku baru jak kenal beberapa senior cam awie wing :D,yang dipertua kpp ntah namanya siapa tp mmg mesra,n kak zora yang selalu tempat aku bertanya hehe... :D
wah...aku dah rasa hidup sebagai pelajar asrama :D
insyallah aku akan belajar betul2 :)
aku rindu sama dia bah :D
kmk sayang ktk,Linda!

Dawooz:Lama sudah tidak online.Mukah.Aku Sampai

Salam semua..
aku baru sahaja sampai ke Mukah..Berangkat pada pukul 7 sedikit delay flight coz hari hujan dan belum breakfast.Sampai kat mukah dalam pukul 2.30pm so check in hotel King Inn ka..Aku pun kurang pasti apa yang aku pasti hotel ini bertaraf inn..cukup untuk aku ..

Sekarang aku online kat hotel..Letih sangat dalam perjalanan yang sarat dengan gunung ganang,lopak lopik,lubang lubing,lori-lora,dan mcam-macam lagi cabaran yang aku perlu hadapi.Itu baru sahaja pergi Mukah.Belum lagi semasa belajar di Politeknik Mukah ini.
Cuma agak sedikit kurang yakin sahaja.

Atghhhhh...esok aku sudah mula jadi penghuni camsis siswa Politeknik Mukah..Sungguh mendebarkan...Aiya..aku rindu si dia..

Nota kaki:Mukah...awww..nice place yawww ;)

Dawooz:Sila Masuk ke laman rumah.

Masuk bukan sebarang masuk.
Masuk bukan sebarang singgah
Singgah bukan sebarang singgah
Singgah cuma bertanyakan khabar.

Silalah komen ke ruangan blog aku.

Dawooz:Masa kunci kejayaan :)

Masa.
Itulah kunci kejayaan.
Itulah juga kunci kegagalan.
Kunci itu bukan kunci
Ibarat saja.

Dawooz:Sepi itu sunyi

Sepi itu sunyi.
Mainan minda berjamukan rasa.
Rasa yang kesunyian berbekalkan ubat kerinduan.
Rindu itu sebahagian daripada bahagia.

Dawooz:Sepak Terajang Blogger Normal.

Sepak Terajang seorang blogger
bukan letaknya di kaki,
Penamparnya bukan
di tangan.

Tapi letaknya penampar itu di lidah tidak berlidi,
sepaknya juga di mulutnya
Muntahkan lava kritisan berhawa dingin,
Kata-katanya tajam bak duri mesingun M-16
Coretannya bias bukan mengoda.

Hanya sekadar merenung ke dalam lubuk ketidakpuasan
Ketidakpuasan terhadap kerunsingan mindanya,
Bukan menindas namun mengkritik
Hanya tahu mengkritik pada dasar bebola matanya,
Ikut jalan-jalan hati yang merana.

Memberontak hanya melalui kata picisan
Luahan bukan di hatinya,
tetapi jari jemari yang gemalai yang merancang kosa kata
Satu komplot serangan moden saja.
Tidak perlu senjata moden,
meriam mahupun sniper.

Cuma perlukan bermain dengan kata-kata minda
untuk picisan berbisa bak ular sawa mematuk mangsanya,
bagai pemanah memanah
panahan beracunnya.

Hanya sekadar coretan untuk blogger
kepada blogger
agar blogger lebih rajin update blog :)

originally finally touch by dawooz

Hanya sekadar satu coretan kusam lagi masam tapi bukan masin.
Aku hanya menatapkan karya tidak seberapa.
oh ya aku baru baik dari demam yang melanda..ala kenapa kau datang yea demam masa nak pergi poli nie?Berita baik,demam sahaja bukan asma..kalau ada asma alamatnya banyak lagi ubat nak aku bg kat perut nieh hehe...
Rindu pulak sama dia..tidak apa,handpon oh handpon hehe

Dawooz: Peti Maklumat yang aku punya


Hari ini pada pukul 21:32 sekali lagi update bl0g yang ketandusan idea.Aku update menggunakan hp Sony Eriks0n W910i yang ada platf0rm utk bl0gger.com jadi aku boleh update dgn hp tp kredit aje yg m0k ada lar :-D

Yang penting,aku sedang mengalami wabak HLNL,bukannya H1N1 selesama babi.Hanya aku dan dia saja tahu .hehe.
AKU HANYA MEREPEK.
aku sebenarnya demam.omg,seminggu lagi nak masuk p0liteknik baru nak dmam.Nasib2,aku yg masuk p0liklinik.haha.Aku Rindu Sama Dia..

Lapt0p itu sumber kehidupan fana bl0g ini.Jadi tanpa lapt0p,bl0g aku tidak akan kemana tanpa tarian langkahan yang sumbang.haha..

Sekarang aku nak pergi berehat dan rehat.

Dawooz:Pabila papan kekunci sedang menari anak.

Pabila jari-jari ini terketik-ketik,
Pabila jari-jemari bergerak,
Pabila ibu jari bertemu jari-jari anaknya,
Pabila kuku-kuku bertemu dengan kulit papan kekunci,
Pabila alpa menjaga tekanan jari-jemari,
Pabila lima orang sang penari menari-nari anak
di atas jalan-jalan papan kekunci,
Pabila roda-roda tikus mencari arah,
Pabila seorang blogger sudah mula bertarung nyawa
'fight' untuk mencari ilham fotomorgana durjana,
Seorang bergelar manusia biasa cuba untuk menjadi seorang sasterawan
Pabila kata-kata mengancam menusuk pangkal jiwa,
Pabila seorang blogger leka menulis menari anak papan kekuncinya
Pabila dia mencari sungai ketandusan maklumat,
Lalu....

Dia meniru gaya dan langkah tarian blogger lain
Padahal tarian blogger yang ditirunya sumbang mambang,
Tarian jauh dek modenisasi.
Modenisasi konon hanya atas kemodenisasi maklumat.
Teknologi Maklumat.
Era globalisasi.
Pengaruh Barat.
Pabila tarian itu terhenti,
Ketandusan langkah tanpa latihan.
Itulah blogger masa kini.

Done by:Dawooz

Nota kaki:Hanya hasil yang ori.Tiada copymize.Idea datang sendiri perginya tidak dijemput.Bukan diundang :)..

Rindu sama dia ..haizz
On 1044
24.06.2009

Dawooz:Berfikir.Sejenak.Renungi Diri.PART 2

Sekarang jam menunjukkan pukul 2231 pada hari yang sama aku update post sebelum ini cuma ini adalah Part 2 sambungan bersiri.Aku rasakan Part 2 ini hanyalah sependek jalan miri-bekenu sahaja ataupun boulevard ke parkson megamall :D.Mentanglah aku hari ini pergi ke Parkson dengan parent ..Owh ya,aku jumpa mereka maznul dan juga si fariz dato :D

Ya...
Proses kejadian=Tahap tahun 1-darjah 6
TEMPAT=SK ANCHI

Aku hanya ingin korang mengimbau zaman silam korang tentang berapa banyak cikgu yang masih ada dalam memori ingatan korang?Ya aku hanya ingat beberapa orang guru sahaja atas sebab kesulitan mengingati cikgu..Aku masih ingat zaman sekolah rendah aku hanya seorang budak biasa sahaja.Budak pagi-pagi jalan kaki pukul 6.40 balik loceng berbunyi pukul 12.30pm sudah balik ke rumah nenek.Cikgu yang paling aku ingat Cikgu Amin,cikgu Pendidikan Seni Visual.Walaupun aku tiada bakat seni seperti org lain.Sebab kelucuan cikgu amin dan cara pengajaran yang sampai kat otak aku padahal lukisan aku memang kaku.Tiada langsung fotomorgana yang indah.

Manakala lain pula kisahnya dengan Cikgu Ali dan Cikgu Omar.Aku lupa-lupa ingat tentang subjek apa yang mereka ajar .Tetapi Cikgu Rashid aku ingat sebab dia yang ajar Kemahiran Hidup.Yang aku paling ingat,Cikgu Sabah yang selalu aku bergurau kerana dia mengajar Kajian Tempatan kebetulan ada pula negeri di bawah bayu bernama Sabah :) .Lucu sungguh.Tapi bila tiba kepada subjek muzik yang langsung aku tidak berbakat main rekoder ntah apa note bunyi aku lintang pukang.haha..kan dah kena ejek dengan classmate.Dan paling aku ingat Guru Besar zaman aku iaitu Cikgu Hashim baru bulan lepas aku jumpa dia.Itupun nasib dia ingat kat aku kerana dia adalah cikgu bapa aku juga suatu masa dahulu.

Argghhh kita lupakkan sahaja memori silam iaitu zaman budak kebudakan..Kita pergi ke zaman Tingkatan Satu sehingga Tingkatan Tiga yang aku berada di SMK MERBAU MIRI.

Kalau semasa Tingkatan ini,ramai juga cikgu yang telah aku cuba imbas kembali seperti Pengetua Hamzah Dadu,Cikgu NG guru disiplin yang ganas dan tegas tapi melucukan,Cikgu Norain yang kuat bergosip dan bergurau senda.Tapi aku tidak mungkin akan melupakan Cikgu Alhadi Guru B.Melayu dan juga sejarah.Oleh sebab itu juga keberangkalian PMR Sejarah aku dapat A.Sebab nya pengajaran beliau membuatkan aku tertarik dengan subjek B.Melayu dan juga Sejarah.

Kecindungan mengenai kawan-kawan pula,aku tidak ramai kawan rapat malah kawan biasa pu sedikit sahaja.Sebab?Aku jarang nak bergaul .Ntah mungkin perwatakan aku kot.Alah biasalah manusia ini ada 1001 jenis perwatakan.Argh biarkan sahaja..Kawan yang aku masih ingat,Christmond,thien kai ming,timothy ajeng,timothy,Saiful kawan baik,aldris sama juga..Zulfadhlee Azmi kawan yang sampai aku ke teknik...dan ramai lagilah...
Aku dulu pengawas boring nya jadi pengawas bila ada musuh yang bergelar kawan dan kawan bergelar musuh.Tapi aku pegang satu prinsip,seorang tidak suka kamu,sepuluh yang akan baik dengan kamu.Dan prinsip itu akan membuat aku lebih berhati-hati apabila berkawan dengan orang lain.Maaf ya kalau ada yang buat sakit ati tetapi bukan aku sombong tetapi berjaga dalam memilih kawan.Cuma aku lebih gemar apabila kadang-kadang untuk bersendirian.Oppss sekarang bukan sendirian,Sudah punya pacar dong :)

Jam menunjukkan 2330 aku ingin memberhentikan tarian kekunci typepad laptop ini dengan diringi salam doa buat bakal semua pengembara jalanan mencari ilmu di dada yang kian terpencil di dalam hati.

Nota kaki:?Mungkin ada sambungan part 3 siapa tahu kan.Ungkapan umpama drama dalam penulisan dalam medium blog :)

Dawooz:Berfikir.Sejenak.Renungi Diri.

Sekarang pukul 1035 bertarikh 23062009 sekali lagi aku akan update blog ini dengan penuh nada-nada kebahagian berbaur bacang dengan bau kesidihan juga merentas perasaan rindu lalu tuntas kepada perasaan gundah gulana.Hanya sepoloh hari sahaja aku akan berada di rumah aku sendiri dan selepas itu aku akan melalui alam keasramaan bukannya alam asmara itu :D

Pagi tadi dalam kegelapan subuh aku pun pergi ke dapur untuk breakfast dan aku hanya makan bijiran nestle.Kegemaran beta :).Arghhh kemungkinan besar kat politeknik itu juga makanan harian aku kat sana.Alamatnya memang kurus la aku kat sana nanti.Dan makanan paling mahal semasa di Politeknik Mukah juga adalah Maggie Mee :D..Malah dimana sekalipun,pelajar tetap akan makan maggie hari2.Sudah menjadi menu kebiasaan :).

Kenapa ya?
Sebabnya maggie adalah makanan paling murah,sedap dimasak dan cepat itu yang penting.
Tetapi kesannya sendiri mau ingat.
Renungkan lah.

Yummy :D

Renungkan seketika....
10 tahun akan datang apa yang korang akan buat?
3 tahun akan datang korand sudah dapat diploma?
5 tahun akan datang korang ada degree?
7 tahun akan datan....bla..bla...bla..

Jika tiada ibu bapa korang dapat hidup?
Jika tiada pelajaran korang dapat survive?
Jika korang dah kawin ko nak bg isteri makan apa?

Arghh....
Sebelum 18 tahun,ingatkah dulu
zaman kanak-kanak kalian?
main gasing,bayblade,
semasa sekolah rendah ingatkah kalian main guli bersama,beli aiskrim dooposen sama2..?
Ingatkah kalian masa rehat sekolah rendah berlari-lari main jadi?
ada yang bergaduh bawa geng..budak-budak katakan..belum sunat lagi :)

Ternyata ungkapan orang putih sweet18 itu hanyalah khayalan yang bebas sahaja.Aku lebih gemari zaman kanak-kanak,tidak perlu risaukan apa-apa,tidak perlu bingung masa hadapan arah tuju kehidupan.Zaman kanak-kanak iaitu perkembangan minda.Alangkah baik kalau aku balik ke zaman silam arghh..mustahil.Mustahil untuk itu berlaku.Zaman ketika aku masih belum lagi matang untuk memikir baik buruk.Ya,minta sahaja duit dengan ibu bapa,"mak,singgit k meli aiskrim"Tapi sekarang,"perlu pergi belajar,belajar untuk masa hadapan.".Dalam masa 6-7 tahun akan datang,tiada lagi duit daripada ibu bapa,itulah kita.Masa kecil-kecil minta duit.Bila sudah kerja kita perlu bagi ibu bapa duit juga :) pastu anak-anak kalian juga serupa dengan korang,"pak duapoloh ringgit pak,k reload".Maklumlah anak-anak sudah modenisasi belaka,sampaikan RM 10 pun tidak bernilai sekarang untuk dibawa ke pasar :)

Teringat aku sewaktu kecil dahulu,selalu beli burger,kalau siapa orang piasau jaya.miri.tauklah sapa jual burger kat phase 1 cina mata sepet ya tapi masuk islam coz nya kawen ngan pompuan melayu.Selalu order burger kat rumah ya,kalau sik chicken burger,egg benjo ya nang selalu la..sampai sekarang masih lagi aku beli burger kat sana.tapi kadang-kadang je lar....
Sampai satu tahap,si penjual burger juga tahu menu pesanan aku yg wajib,chicken egg burger:)

Sewaktu zaman kecil aku tidak aktif seperti anak-anak yang lain,berbasikal sini sana,berlari-lari anak bermain jadi,bergaul ada geng..tapi itu aku mengaku ada lah..:)..Oleh sebab,aku ada asma jadi aku tidaklah seaktif kanak-kanak lain.Dulu,aku berlari sikit aje semput,kena debu asap pun boleh asma.Sekarang masih juga semput-semput tetapi tidaklah seperti dulu.Kalau dulu budak-budak SK ANCHI dan SMK Dato PERmaisuri memang terkenal dengan perangai masing-masing.Perangai buruk.Masa nak dekat UPSR pun sempat lagi escape,manakan tidak zaman kemuncak Counter-Strike main kat cyber cafe,sanggup tak makan biar main sejam rm2 .heheh....ingat aku lagi kawan-kawan mereka yang sanggup escape kelas petang..Haha..memang memalukan dan melucukan gelagat kami ketika itu.

Tapi bila sudah meningkat dewasa,masing-masing sudah besar,ada juga kawan yang sudah aku lupa dan juga ada juga yang aku ingat antaranya awang cabikmotion,sadam,mamat,cdak marul-mirul,asyraf,zami,nasrul,iqram pondan dato(sori..byk ilak iqram.) dan ramey gik lah....cney takorang kawan-kawan?Aku terus mencari dan akan mencari.Aku sik lupa kawan cuma kita tok makin besar rupa fisikkal pun dah membesar,masing-masing ada gerek,ada yang berjaya nun di menara gading ada juak yang lingkup nun di bilik besi penjara dek perbuatan masing....

Part two akan bersambung kemudian..Panjang lagi sebenarnya penulisan aku kali ini..

Nota Kaki:Sayang,kmk rindu ktk ba :(







Dawooz:Countdown to Politeknik Mukah

Argh aku sedang menikmati hari-hari terakhir aku berada di Miri.Aku rindu si dia.Ntah,dia juga mempunyai perasaan yang sama.Rindu.Itu yang kami akan alami.Malah semua couple juga pasti akan merasakan perasaan sebegitu rupa...

Namun kali ini aku update blog sekali lagi,argh tidak kurang 2 minggu lagi aku bakal bergelar seorang penuntut Politeknik Mukah atau PMU.Sekarang dalam fikiran aku,apa yang mungkin akan berlaku masa orientasi nanti?Yang aku pasti,psychology mesti kuat dan mantap.hehe...

Kurang daripada 14 hari,aku di Miri,tetap masa itu akan berlaku dengan sekejap sahaja.Tidak akan berasa 3 tahun nanti di Politeknik Mukah,selepas mendapat diploma maybe aku kena teruskan belajar lagi untuk mendapatkan Ijazah Sarjana Muda mungkin dalam bidang mekatronik yang aku nak sangat-sangat itu.

Couple?Si dia tetap akan masih dengan aku selagi kami berdua tetap setia.Yang pasti kami punya janji.Kau?Kau tak perlu tahu apa janji itu.Namun sekarang,kami berdua akan terus terpaksa belajar.Belajar demi masa hadapan.Hey,takkan nak bagi anak dara orang makan pasir?Takkan nak bagi makan anak-anak rumput nanti?Takkan nak pakai kreta sorong aja nak jalan?atleast kereta pun kena la 4 tayar bercopkan jenama proton ke,perodua ke tak pun toyota.cukup lah...Bukan nak hidup bermewah,hidup sederhana aja.Orang putih cakap,low profile.

Sekarang persediaan aku nak pergi ke poli.
Medical checkup...checked...
Yuran ...checked....
Pakaian...checked....tp lum lengkap...
Makanan...checked...
Duit poket...checked...tp masih kurang....hehe...
Sembahyang...sendiri ingat la ..hehe...
hotel?..checked...

Arghhh masih kurang lagi...Aku tidak ada si dia berada di sisi..tidak mengapa,demi masa hadapan :D
ermmm

Selamat Hari Bapa ya kepada bapa-bapa yang dah membuktikan kejantanan mereka.Jagalah anakmu seperti dia masih seperti bapamu menjaga kamu.:)

Dawooz:Chit-chat 17062009

Hi...Aku online lagi..Sekali lagi aku update pada pukul 20:18 pada 17062009.
Hari ini tidak banyak nak aku ulaskan dengan lebih lanjut cuma beberapa perkara yang simple-mimple.Aku tiada pandai membina ayat-ayat membunuh kalian.

Aku sebenarnya sedang mencari sedikit info mengenai rumah kediaman terbaharu aku dalam masa 2-3 minggu akan datang aku akan menduduki rumah kamsis iaitu hostel untuk pelajar Politeknik Mukah Sarawak.:) Hanya Rm 60 untuk satu semester agak murah dan memang sesuai tambahan pula kepada pelajar yang berasal dari keluarga yang kebanyakkan dan jauh dari rumah.So,terpaksa la menetap d kamsis siswa.Ya aku dimaklumkan oleh kak zahora dan beberapa lagi senior yang menetap di kamsis siswa dan kamsis siswi,mereka mengatakan bahawa kes kecurian memang ada yang berlaku.Maklumlah,Politeknik jauh dari bandar nak beli pun mahal,jadi cara paling senang ialah panjang tangan;MENCURI.Ya masing-masing sudah ada ragam dan perangai.Tidak hairanlah kalau kawan biasa yang kita kenal pun boleh mengambil barang kita sendiri..
Jadi carilah roomate yang anda trust dan boleh dikatakan sama palak ngan korang..Itulah pesanan seorang senior yang aku kenal di teknik dulu.

Sebenarnya di mana sekalipun kita berada,pencuri memang ada di sekeliling kita cuma kita perlu pandai membawa diri dan juga menjaga hak milik barang kepunyaan kita.Bukan sahaja si pencuri barang tetapi lelaki si pencuri aka perampas kekasih korang pun ada.Pencuri tahap ini perlulah dijauhi dan dijaga dengan lebih teliti..Opss...Jauh sudah topik kita kan :)

Ok..Baiklah kita lupakan rumah terbaharu aku itu,kini kita bercerita pula tentang subjek maksimum Sijil Pelajaran Malaysia iaitu seseorang pelajar hanya perlu mengambil maksimum 10 subject sahaja.Bagi aku,ini ada pro dan contra.Pro-nya pula pelajar spm boleh memberikan kefokusan yang lebih kepada 10 subject.Contranya pula,seseorang hanya boleh mengambil fixed 10 subjek sahaja.Jika dia nak mengambil subjek tambahan 2 subjek juga mungkin tidak dibenarkan.Tetapi aku agak tidak berpuas hati apabila subjek mesti lulus hanya Bahasa Inggeris.Mana letaknya martabat bahasa Melayu?Sebagaimana Hang Tuah berkata pujangga,"Takkan hilang Melayu di dunia".Namun kini orang Melayu sendiri yang menghilangkan Bahasa Melayu.Betul kata seorang pakar motivasi terkenal,"Melayu mudah layu".Warkah untuk PM 1 Malaysia,"Ambillah langkah yang serious"Aku bukan penulis haluan pembangkang,cuma penyokong juga boleh jadi pembangkang sekiranya hak melayu hilang di Tanah Melayu sendiri.Renungkanlah...Aku tidak pula menafikan hak kaum lain ok?

Lagi satu subjek yang sepatutnya menjadi subjek yang perlu kredit bagi pelajar SPM yang bergelar warganegara Malaysia iaitu subjek yang mungkin menjadi keboringan ramai,iaitu SEJARAH.Pengkaji tersebut perlulah meneliti subjek sejarah sebagai subjek perlu kredit dalam peperiksaan Sijil Peperiksaan Malaysia."Orang yang melupai sejarah pasti mengulangi sejarah"Apa bisa kalian ingin negara kita dijajah?Sememangnya pemikiran kita sudah dijajah cuma jajahan minda dan kerohanian sahaja bukanlah lagi dari segi fizikal.

Aku rasa panjang lebar sudah aku merungkap apa yang terbuku di hati.Mungkin selepas ini blog ini tidak selalu akan di update kerana aku sebenarnya sedang memikirkan untuk membawa laptop ataupun tidak.Di antara pemikiran sekarang,Nak dibawa laptop nanti hilang.Kalau tak bawa laptop nanti aku ketinggalan berita terkini pula.Lagipun laptop itu penghubung aku untuk menghantar email kepada ibu bapa dan juga si dia.Aku rasa amat berat hati.

Nota Kaki:Selamat aku menjadi penuntu Politeknik Mukah.Tidak mengapa yah..2 tahun setengah aja tu.Aku amat yakin aku boleh menempuhi segala ujian tersebut namun berjauhan daripada rumah aku akan mengalami homesickness aiyo :D...

Dawooz:Makan di Rest0ran Al-Asna


Hey..aku update lagi..dari rest0ran al-asna aku menaip menggunakan hp s0ny E w910i..aku pergi dgn dua orang kawan yg mengajak aku kuar tgh malam.Nasib baik aku bwak hp ini dapat jgak bermsg dgn si dia yg tersayang nun di Marudi.Rindu sama dia.

Sedap betul r0ti canai tambi,memang kaum india pelopor pembikin r0ti canai yang boleh dikatakan A-Level yang sedap cuma byk minyak..ada masa korang belanja lar aku..

Nota Kaki:aku rindu dgn si dia..argghh 3 minggu lagi kami berjauhan..tapi hati kta tetap bersama.kami teguh disamping bersama.

Dawooz:Hantu di rumah aku


Tiada update penting.Aku sedang berehat.dan memikirkan apa yg akan terjadi sebulan dari sekarang-apa yg terjadi kat aku?aku akan jadi seorang manusia yg baik?

Dawooz:Jangan Kau Bimbang sayang,LINDA!!.

Yeah,Im back..Semalam 10.06.2009 aku medical check up kat Klinik Dynamic Dr Arif kat Miri.Sapa orang miri tauk la cney ya..Haha..Waissehh,aku clear dadah :) aku juga sihat tetapi aku ditetapkan sebagai seorang penghidap asma dan lelah iaitu aku tidak dapat berkerja terlalu keras dan memaksa degupan jantung hehe...papapun istilah,aku telah dideclare sebagai ASTHMARISM :D hehe... :) ...

Now,11.06.2009 on 1743 aku sekali update blog tetapi bukan untuk tutorial blogging lagi :D ...hehe postpone lagi ya tutorial itu ya.Jangan kau bimbang,aku pegang janji,aku akan kongsikan ilmu untuk korang yang sanggup menunggu ilmu yang percuma :) .Lagipun bukankah korang blogger yang HEBAT,DINAMIS,PELONJAK PRADIGMa apa lagi yea?




KAU YANG - MALIQUE feat. NAJWA

jangan kau bimbang sayang
di mana ku berada
dengan siapa ku bersama
jangan bimbang ku tetap kau yang punya

bertukar pandangan, senyum
bersalaman ke sekadar berkawan
dan bila cinta dah mula berputik
ah, tak tidur malam
angan-angan jadi pasangan
dan menjadi kenyataan
yang nyatanya, telah banyak kita harung
adakalanya rasa bebas, kadangkala terkurung
kita pernah berpisah dan kembali,
berpisah dan kembali
kembali kerna pengorbananmu kuhargai
hilang separa masa bersama keluarga
teman-teman huru-hara tiada lagi, tata, bye bye
tiada lagi huhu haha
jadi sebagai gantinya lagu ni kau yang punya
yang kau nyanyikan, aku nyanyi juga
tak sempurna tapi ku kan tetap coba
dan janji-janjimu kujanji juga, yup
kini kau dalam duniaku macam hip hop

kerjayaku memang kejam
punca matamu tak boleh pejam
bermalaman, bukan berjam
di mana? dengan siapa kubersama?
berpeluh, bertenaga dengan mic ku berasmara
yang lihat masih menjerit, si genit masih mengenyit
bungkusan dilontar sepuluh digit masih terselit
nah, tidak teruja, mungkin sudah tua
tiada lagi show, kemudian after party
tiada lagi party, kemudian hotel lobi
yang lain masih berpesta
biarkan saja mereka, mereka masih muda
aku di telefon kalau tak di sisimu
dan kalau dengar suara, itu tv atau lagu
jangan bimbang, tiada siapa bersamaku
dan jangan bimbang kalau tiada yang berlaku

satu fakta, dua penipuan
yang pertama kita ambil, dua buang
kenapa mengeluh?
dengar cerita lagi, dah jenuh berkali-kali
komplikasi dalam komunikasi jadi konfrontasi
mulut orang perosak reputasi, pembunuh motivasi
mereka pakar fabrikasi, modifikasi
di depan senyum, belakang dengki
yang cemburu mungkin teman kita sendiri
siapa tahu?
peduli, kita dah semuanya bersama
dah senang bersama, dah susah pun bersama
ketawa bersama, menangis bersama
ku bersumpah harap kita mati pun bersama
ke akhirnya

ku hanya punya kau
dan
hip hop

ku juga bimbang sayang
di mana kau berada
dengan siapa kau bersama
jangan lupa
kau tetap ku yang punya

Aku tak peduli apa korang kata.Aku hanya penulis blogger jalanan yang suka luahkan apa yang aku rasakan aku patut luahkan.Cuma korang tak perlu risau,aku juga seorang yang pendiam;penyimpan rahsia kebanyakkan orang ;)

Lebih baik aku berterus terang sahaja,yang sebenarnya post ini untuk Cik Linda dan secara umumnya jua kepada sesiapa yang sedang hangat bercouple seperti cik awang dengan cikgu kita :) dan ramai lagi pasangan couple di luar sana.Kalau couple nak setia bukan susah kan?Cuma kejujuran dan bertolak ansur ye tak abang-abang kakak-kakak?

Jangan kau bimbang sayang dengan siapa ku berada atau kemana ku berada,kesetiaan itu pegangan aku yah..dunt you worry ya..Kamek kan ktk yang mpun,kalau kita berjauhan kelak sekalipun,hati tetap mauk dengan ktk.FULLSTOP.I'm yours dear!
Apa yang kita dah lalui 4 tahun tok mungkin ada pengalaman supaya kita terus dan akan sentiasa sayang each others ya..No worries at all,im glad to spend my time with you as well you so.

Kan dah semua kawan-kawan tauk hubungan kita aite?So dunt worry la..pasti ada perepot lak ba :) cuma I hate perampas that all..kmk xkisah ktk mok kawan dengan sapa,or mok buat apa because Im trust you.Only you.Kalau ada pun lelaki-lelaki perampas i will protect you keyh.

Kepada pasangan couple,janganlah kamu break kalau kamu terlalu sayang si dia,walaupun bagaimana sekalipun kalau itu sudah pilihan kamu untuk jadi couple yang anda sudah serahkan hampir segala-galanya,dialah malam,dialah siang,dialah segala-galanya teruskan..teruskan sampai ke jinjang pelamin.Jangan biarkan hubungan kalian tersesat di tengah lautan jalan dan usahkan si dia dirampas oleh laki-laki atau perempuan-perempuan yang tidak tahu erti sakit hati apabila pasangan anda dirampas.

Mungkin dalam masa belajar ini kita akan selalu berjauhan dengan si dia satu rahsia yang paling penting,KOMUNIKASI!!!.Ya carilah cara untuk berkomunikasi dengan si dia.Bodohla kalian jika tidak berkomunikasi dengan si dia.Kan masa sekarang macam-macam teknologi canggih..paling asas pun,bermsg lah dengan si dia,tanya khabar or crita apa2 sahaja.Lagipun sekarang modenisasi kan ada ym,msn,VoIP call,macam lah..video call 3G pun ada.Jadi gunakanlah kemodenisasi itu dengan sebaik mungkin jangan pula disalah gunakan uea.

Jangan kau bimbang sayang,aku kau yang punya.Semalam mungkin bukan hari esok dan hari ini bukan esok atau semalam.jadi gunakan masa yang ada sebaik mungkin.Kalau kalian sayangkan pasangan kalian,jangan sayangkan nafsunya,sayanglah seadanya dia,pastikan dia selalu bahagia bersama anda biarpun berjauhan sekalipun.Apa guna kalau si dia berada sebelah rumah anda,tetapi selalu bergaduh atau si dia curang?Renungkanlah...maafkan kalau ada yang terasa[Hanya mengikut pengalaman kawan sahaja ... ;)]

Ok...enough is enough..sayang wait until kita pun 10th year relationship ya ..Sekarang baruk 4th tapi xapa,kita perlu belajar juak dolok k..Wah ada 6 tahun onward lagi ba...xapa,sedangkan ada yang lagi berjauhan ba...Itukan dugaan Allah S.W.T..Sabar ya sayang...Sabar ya kalian jika anda juga berjauhan dengan si dia.Tidak perlu selalu berada di sisi kalau tidak setia apa lagi curang.

Baiklah jam dan menunjukkan 1820,aku nak menghentikan taipan terakhir aku ini.Baiklah,aku pergi ke politeknik Mukah,Si dia pula jauh nun seberang laut.

Nota kaki:Kalau betul dia milikku,biarkan.Jangan jadi perampas ya,aku tidak suka orang ketiga yang ada dalam hubungan kami :) Maafkan aku kalau ada tersilap kata,aku akan berkeras dalam penulisan blog tetapi kalau dunia realitinya aku pendiam,itulah fungsi blog :)

Dawooz:Cinta itu bukan buta.

Jam menunjukkan 1134 bertarikh 09062009,sekali lagi aku update blog yang menjurus kepada soal hati tetapi aku tidak lupa akan tentang tutorial blogging yang senang seperti mana yang aku janjikan kepada kalian semua.Namun tutorial bukan pada post kali ini ya kawan-kawan.Pada kali ini post dawooz bukanlah dikateogorikan sebagai post jiwang namun saja ingin meluahkan pandangan 180 darjah celcius.Kalau kalian tidak suka akan blog ini,bolehlah dipersilakan meninggalkan blog ini dengan rasa hormat ya.Dawooz tidak akan menghalang kalian untuk mencaci atau membenci.Setiap manusia ada yang ketidakpuasan hati,so aku akan biarkan korang untuk memilih sama ada nak baca blog atau meninggalkan blog ini.Dunia kita demokrasi ok.No hiprokrit here caiooo :D...Sebelum itu,sudah follow aku on twitter tak?

Hanya untuk tatapan kenangan kami.Friendster

Kalau benar cinta itu buta,mana doktornya?,
Kalau benar cinta itu tidak perlu hati,mana pengubat rindunya?,
Kalau benar cinta itu suka sama suka,mana beradu janjinya?,
Kalau benar cinta itu senyap,mana suaranya?,
Kalau benar cinta itu duit,mana sumber dalilnya?,
Kalau benar cinta itu suci,mana kata hikmatnya?,
Kalau benar cinta itu benar mana buktinya?,

Cinta itu bukan buta tetapi dibutakan hatinya untuk cinta,
Siapa pula perlu membimbing arah tuju cinta itu?
Siapa pula yang perlu berkuasa terhadap cinta?
Siapa pula menjadi banduan cinta buta itu?
Siapa?beritahu aku siapa.
Cinta itu anugerah Tuhan Yang Maha Esa
by:dawooz on twitter and friendster

Aku tahu ramai pujangga cinta yang butakan hati untuk mencari cinta tetapi kau?kau tak perlu tahu definisi cinta itu.Kerana cinta itu subjektif yang pastinya terlalu banyak jawapan daripada kebenaran,bukan?Kalau cintakan nafsu,pasti ramai yang sudah ternoda.Ternoda menyerahkan mahkota kononnya untuk dibuktikan cinta sejati.Ya ramai perempuan masa sekarang sudah terpudar mahkota yang kononnya untuk sang suami yang sah selepas dikahwini tetapi berapa ramai yang betul-betul menjaga yang sepatutnya dijaga.Itu barulah cinta buta.Hai sang perempuan jagalah mahkotamu yang sepatutnya diperolehi hanya untuk sang suami,bukannya untuk 'gerek' kamu yang belum lagi sah untuk diberikan.Oppss maaf ya kalau aku telah mengecilkan hati kalian semua..tetapi realitinya,lihatlah di luar sana,panggilan-panggilan untuk perempuan yang telah rosak akhlaknya,'Perempuan tsunami','Perempuan lobos','callgirl' atau jua sekali istilah pun.Wahai wanita jagalah perilaku kamu itu.Tidak kisah la sama ada bertudung mahupun tidak.Jangan mudah terpedaya ya kawan.Namun tiada siapa yang sempurna ok.

Bagi sang teruna,kalau betul kamu sayangkan si dia,berusahalah ambil si dia dengan cara yang betul dan sah.Jangan nak cari kepuasan sebelum berkahwin sahaja,nanti rugi di dunia sebelah sana,jamahlah tubuh yang sah dan halal saja bagimu,jangan pula mencari keharaman.Ya,nikmat haram itu sekejap sahaja tetapi dosanya berkekalan.Usahalah apa jua sekali pun.Pasti jodoh anda ada di mana sahaja yang Tuhan mahukan anda berjodohan dengan si dia.Aku bukan mengata korang cuma menyedarkan diri sendiri sahaja."Yang baik semuanya datang dari Allah,yang keji dan hina datangnya dari kelalaian manusia sendiri".Manusia dilahirkan dan diciptakan daripada 1001 jenis kaum,bangsa,agama, mahupun sosialiti dan juga mentalilinya,yang pasti manusia akan sentiasa disesatkan oleh syaitan berdasarkan nikmat dunia dan kelazatan yang haram.

Bagi sang lelaki yang sudah tahu bahawa seseorang perempuan itu sudah berpunya dan milik lelaki lain,jangan pula kamu rapati dia dan dekati dia kerana pastinya dosa kalian untuk meruntuhkan perhubungan sang perempuan itu dengan pasangannya.Ingat ya,perempuan itu bukan untuk anda.Sudah tertulis dia milik lelaki lain.Justeru itu,kalian perlulah cari lagi perempuan lain kerana jodoh anda sudah tertulis dengan perempuan lain.Jangan pula gatal-gatal nak merosakkan perhubungan orang lain ok.Cuba bayangkan anda berada di tempat lelaki itu,jika pasangan anda dirampas oleh lelaki lain,apa yang anda rasa?Sakit hati bukan?Cuba renungkanlah,fikirkan apa yang ada sudah lakukan?Ingat.hukum karma juga boleh terjadi.

Aku juga banyak melihat di luar sana berapa ramai golongan kaum hawa yang menyerahkan tubuh mereka untuk dijamah sesuka hatinya oleh kaum adam yang bukan bergelar suami.Ya,aku akuai yang aku bukanlah alim sangat namun perkara maksiat dan meminum minuman yang memabukkan akan aku jauhi setiap masa.Ya,tidak semestinya orang yang kuat bersembahyang juga tidak akan membuat dosa.Aku teringat akan cerita akan orang tua,walaupun orang yang kuat sembahyang tetapi jika dia seorang berada di suatu tempat yang banyak duit,pastinya akan ternoda juga imannya kerana syaitan akan menyuruh ia ambil duit tersebut.Walllahua'alam.Tidak berani aku menyatakan kebenaran tersebut.

Panjang sudah celoteh aku,ya maafkan aku jika aku ada tersalah kasar atas kebenaran ayat aku di atas.Sekarang menunjukkan jam 1217 yang menyatakan hampir 30 minit aku menaip ayat-ayat dalam blog aku ini.Sekali lagi aku ingin menyatakan mungkin juga dalam tulisan aku di atas ada yang tidak ada kebenarannya langsung.

Okaylah...Dia saya punya,jangan ada sesiapa yang berani merampas ok?Really sayang dengan dia.Always need you,ingat ya awak 6 tahun lagi ;)..Blog ini aku punya so sukati aku la nak cakap apa ya... :) ...ya,kami dah lalui banyak kenangan pahit dan manis,rasanya paling manis pun ada kan ..just kami berdua sahaja yang tahu..Cinta kami tidak pula buta dan tidak bersandarkan cinta nafsu serakah sahaja.Akan aku jaga ia sepenuh hati aku,ingat pesanan kamek k?:)

Nota kaki:Dalam hidup ini,pasti ada yang tidak puas akan kita hidup di dunia.Tetapi ingatlah 1 orang tidak suka ada 10 lagi menanti yang tidak membenci anda.Mungkin ada yang terasa hati akan post ini.Tetapi aku hanya luahkan terbuku perasaan di hati ini.Owh ya...perempuan dalam gambar dengan aku itu aku punya,100% akan ku miliki sepenuhnya.No one can touch her ok.Aku benci perampas.

Dawooz:Balik hari dari negara brunei.

Salam sekalian ahli blogger...Hamba baru sahaja balik dari negara Bruney Darulsallam pada pukul 5 ptg lebih kurang la.Aku balik hari sahaja..Aku berangkat ke bruney pada pukul lebih kurang 10 pagi la.Sepemergian aku ke Bruney ini bertujuan untuk pergi melihat upacara sepupu aku yang berada di Kuala Belait untuk akad nikah.Alangkah bahagia aku tengok dia diambil secara sah berdasarkan ijab dan kabul.

Aku belum lagi mahu ke ijab dan kabul kerana masa depan dan pelajaran aku memang penting untuk mendapatkan si dia :).Tunggu ya..?hehe...kau orang tak nak kahwin ke?Ada aku kisah kalau kamu orang nak kawin ke tidak..

Ya...Seketika ini jalan darat untuk pergi ke Kuala Belait,Bruney hanya mengambil masa kurang daripada 50 minit jika tidak ada kesesakan lalu lintas.Aku juga hairan ada checkpoint untuk pemeriksaan H1N1 Selesema babi buta itu.Agak melecehkan dan juga kepanasan untuk menunggu.

Namun aku tidak ada kesempatan mengambil secebis photo picisan untuk dikongsikan dengan korang agar lebih dapat membayangkan keadaan di checkpoint pemeriksaan kesihatan sempadan bruney dan juga Malaysia.

Sebelum aku pergi ke Bruney,sempat juga berjumpa dengan si dia yang tersayang dan aku juga yang hantar si dia ke wharf Kuala Baram.Ahhh ....Dia dah nak balik ke Marudi,rindu dendam pasti tercalit kat hati.Tak apa,aku sempat bermesra dengan si dia.Thanks ya awak,walaupun sik sempat untuk temankan tetapi hari-hari aku sebelum ini dalam suasana dan tahap yang membahagiakan sehingga aku lupa untuk memberikan korang tutorial berblogging.

Terasa berat hati untuk melepaskan dia pergi,namun aku tahu dia masih milik ibu bapa,takpa,aku akan jadikan dia milik aku..kau?Kau tak perlu kacau dia,pergi...pergi cari yang lain...aku tidak ganggu kalian jadi usahlah kalian ganggu hubungan kami.Aku bukan ingin menyampaikan pesanan penaja namun aku harap ada di antara kalian 'penggangu' agar faham.Bukan sahaja ganggu hubungan kami,namun aku harap 'pengganggu' itu tidak juga menganggu hubungan orang lain.Masih ada lagi untuk anda di luar sana :)

Esok aku akan berangkat lagi ke bruney dan hari ahad baru bali.ala tidak dapat kami nak bermsg namun tidak apa,aku percaya dia...

sekali lagi,aku akan menghadapi pemeriksaan H1N1...sialan lorr..:D
aku tidak ada selesama babi :D

Nota kaki:Kuatnya rindu aku kat dia...ahhh....tidak apa korang jangan pedulikan kerinduan ku :D

Dawooz:Dia Milik Aku.Bahagia hariku.

aha...Aku menulis lagi kali penuh dengan nada kegembiraan,suka duka,rindu sayang semua bercampur aduk bergaul sebati dengan penuh resepi keceriaan yang melanda.Ahh...sebelum itu aku ada menjanjikan korang satu tip blogging pada post terdahulu namun aku belum ada mood mahu memberikan kalian tutorial blogging kerana mood aku berada di tahap yang menginginkan tersayang selalu ada di sisi aku.

Ya beberapa sebelum post ini dilahirkan si dia memang memang ada dengan aku,bukan sahaja jumpa namun dialah segalanya bagi aku..Ahh tidak perlu aku beritahu bila si diadatang ke Miri.Namun aku tetap bahagia dengan dia bila seharian..oppss bukan seharian...tetapi hari-hari :D
Arghhh...this picture taken by her,bilamek duak lam kreta masa kat Marina Bay...Thanks for all dear...i wish u will success in further study...waa...banyak dah mekduak dah lalui dalam masa 4 tahun towk...boleh katakan macam-macam dari ada beberapa 'budak' lelaki yang cuba-cuba mengurat si dia..Tapi kami tetap bersama..Tidak,tidak mungkin aku sia-siakan apa yang si dia sudah berikan kat aku..tapi biarlah aku sahaja yang tahu apa.Kau??kau tak perlu tahu terlalu details ya.

Aku?Biarkan aku mengetik papan kekunci berhuruf ini untuk diluahkan kat orang yang pekakkan hati tebalkan telinga.Rasanya lepas minggu tok,kamekduak susah mok jumpa gik.Sebab??Masing-masing mauk teruskan pelajaran.Aku pula akan pergi ke Politeknik Mukah dalam bidang mekanikal.Bolehkah aku hidup berjauhan dengan si dia?Nanti rasanya jarang juga kami bermain keyboard handphone.Kami sukab bermessage,korang jangan pedulikan kami ya.Itu Kami.Si dia pula pergi di bawah biasiswa tertentu..

Arghhh...Ingat ya nanti kalau rindu dendam kta tetap setia :)..Aku harapkan korang yang sedang bercouple yang juga ingin meneruskan pelajaran setialah kepada yang satu selain yang di atas."Tanpa keberanian mimpimu tidak mungkin akan bermakna"

Usah biarkan orang lain menggangu kamu dalam perhubungan kamu dengan si dia.Kalau sudah jodoh kamu dengan si dia tidak akan lari bumi dikorek,tidak rebah dek gunung diredah,tidak longlai sang harimau diburu.Tidak pudar cinta dicuci dengan clorox.Itulah kata-kata bijak pandai tapi siapa?Aku bukan.


Ini pula gambar ketika kami sedang dinner di Marrybrown kat Pakson Megamall yang baru buka tu.Tidak mengapa,Si dia sudah jemu nak makan di KFC jadi kami pun cuba makan di marrybrown.Kenapa aku nak blurrkan mukanya??Arghh dia tidak bersalah mahupun 'wanted person' tetapi aku saja tidak mahu kongsikan jelingan manjanya kepada korang sekalian.Biarlah itu rahsia kami :) Apa yang menarik,aku tidak perlu untuk mengeluarkan ratusan ringgit seperti lelaki dalam perhubungan lain .Aku tidak mengata korang tidak pula berbangga diri jauh sekali ingin menunjuk.Kami suka akan kesederhaan,maaf ya kalau ada yang terasa.

Ya aku sangat sayangkan dia dan tersangat nakkan dia.

Nota kaki:Saja luahkan tetapi bukan untuk mengata orang lain jauh sekali mengumpat apa lagi menghina..Aku rasakan apa yang aku rasa.Korang tidak suka boleh blah dari blog aku ya

Dawooz:Tip blogging akan datang.

Ok..Buat masa ini aku tiada propaganda untuk ditaipkan dalam ruangan blog ini kerana aku kesuntukan masa.Namun aku janji kat korang yang baca blog aku ini,aku akan bagi lagi satu tutorial untuk para bloggger yang menggunakan blogspot ini.Cuma aku belum ada masa yang cukup untuk menulis panjang lebar dan tidak ada mood yang cukup kuat untuk aku bagi tutorial kan korang semua.Apa yang aku boleh bagitahu.Tutorial akan datang ada kaitan dengan sedikit SEO dan teknikal tentang membuatkan blog anda tersenarai dalam google.Insyallah.

Aku bukanlah pandai sangat tentang SEO cuma ingin menghulurkan ilmu yang tidak seberapa kepada sesiapa egois yang mahu mendengar,mencuba,mempraktikkan ilmu yang diberikan percuma.Setiap ilmu ada nilai komersialnya tersendiri.cuma terpulang kepada anda untuk menghargai peluang ilmu yang percuma ini.Kadang-kadang kita tidak akan menghargai ilmu yang boleh didapati secara PERCUMA.alah...Pandangan manusia dengan ilmu percuma ini amat perit untuk digunapakai...

Cuma,aku akan beritahu korang,aku insyallah dalam masa terdekat ini satu lagi ilmu blogger aku akan share kepada korang semua yang mahu mempercayai ilmu yang sekerdil ini :D

FEE=PERCUMA
TIME=KURANG SATU JAM SAHAJ

Ya,itu yang aku akan berikan korang.Ala,untuk buat blog korang semua tersenarai dengan engine carian seperti google,yahoo dan lain-lain lagi.

Nota Kaki:Ilmu percuma adalah egois untuk dikongsi kepada pemblogger sekalian.:D

Dawooz:Tutorial untuk kali kedua.Mudah.

Wahai kepada yang feedback untuk pos aku yang lepas iaitu Tutorial Simple Untuk Membuang Navbar1 iaitu dengan beberapa langkah mudah sahaja jika aku bekalkan korang dengan satu blog untuk testing sahaja.Mungkin cara ini akan memudahkan pemahaman yang aku berikan namun tutorial aku mungkin tidak begitu sempurna.Itu saja.Maaf kalau kalian ada yang tidak faham :)

Sebelum itu aku berikan korang maklumat penting yang bakal berguna buat korang.Jadi,simpanlah maklumat rahsia ini dengan berguna dan berhati-hati

Blog test: http://test-ajaran.blogspot.com/
Email Login: free.ajaran.percuma@gmail.com
Password :ajaran1234abc

okay..Sila simpan baik-baiklah ok?

Sebelum itu,kalian perlu baca lagi post terdahulu yang berkaitan Tutorial ini.Aku harap korang baca betul-betul dulu 1st tutorial itu sebelum korang baca tutorial ini.Banyak istilah simple untuk korang cepat faham.

kali ini aku akan menggunakan gambar yang aku ambil snapshot dari ruangan edit html.

A picture mean thousand words...So korang tengok aje snapshot korang akan faham la.

Ok langkah ke 5.Anda sedang berada dalam ruangan edit html :)

Klik gambar untuk melihat paparan yg best kedebak :D

Ok..Kita berada di langkah penting..Iaitu langkah terakhir.
KLIK untuk melihat perbezaan.

Ok..Lepas itu save template dan klik lagi confirm.iitu sahaja..

Mudah bukan??

Nota kaki:Kepada sesiapa yg belum paham leh tanya lagi ok :)

DawooZ:Tutorial SimPle tapi untuk ProBlogger sahaja.

Wah....This jumaat...Tadi aku sembahyang jumaat kat Kampung Pulau Melayu,Miri Sarawak.For information sesiapa 'biak' Miri leh la bersembahyang Jumaat di Masjid Kampung Pulau Melayu yang baru diistiyarkan boleh menjalankan sembahyang Jumaat dan telah dinaiktarafkan daripada 'Surau' kepada 'Masjid'.Itu sahaja untuk maklumat kamu orang.

Sebenarnya aku bukan hendak bercakap pasal keagamaan namun aku akan bercakap sedikit sebanyak tentang teknikali pembangunan blog untuk blogspot.com.Aku akan tunjukkan korang langkah yang mudah lagi senang sahaja.Just copy&paste sahaja.(sememangnya copy n paste adalah adik beradik sejak azali lagi :Dhehe...).

Aku rasa korang tidak perlu pengetahuan yang mendalam(deeply) dalam mengedit blog berasaskan Blogspot.com sahaja.Cukup sekadar pengetahuan HTML yang amat mudah dan pandai berbahasa inggeris.

Ok...Aku akan cakap tentang sesuatu yang amat mudah...
Aku nak korang tengok gambar yang tidak berapa jelas untuk ditengok bukan?Ya,Ini adalah navbar yang ada kat blog paparan utama blog anda.Navbar ini sebenarnya boleh di'singkir'kan hanya dengan beberapa langkah yang amat mudah dalam masa 10 minit.Ya..10 minit sahaja,aku pastikan ianya 10 minit sahaja.Kecualilah line Internet anda berada di tahap benggong.Ok...Mungkin anda agak keliru apa itu navbar bukan?Begini,aku terangkan lagi...korang klik blog syuxx(sebagai model bukan iklan commersial ya..hehe).Kemudian cuba anda lihat paparan kat atas sekali tetingkap firefox atau internet explorer anda iaitu kekotak itu.

Kekotak itu anda boleh buangkan dengan meletakkan satu ayat-ayat cinta bahasa komputer sahaja.Ya,semudah copy n paste sahaja.Ikuti sahaja langkah dalam tutorial aku ini korang tidak akan menyesal seumur hidup jika mahu.

Aku akan terangkan seringkas mungkin sahaja.Kalau tidak ada yang paham aku akan jelaskan dalam Yahoo Messenger atau chatbox.Itu sahaja.Kalau dah explain sampey 10 kali sekalipun anda tidak faham maka anda wajib digelarkan Benggang.maaf kalau kata-kata ini amat menyakitkan tetapi hakikat itu perlu diterima ok.

1stly,korang dipersilakan membuat 'dashboard' dengan menggunakan email dan password anda...

2nd,korang bila korang nampak sudah paparan dashboard korang perlu klik layout

3rd,korang perlu klik 'EDIT HTML'


4th,korang akan jumpa paparan seperti di bawah.
Selepas itu,korang hanya perlu copy n paste sahaja kod HTML di bawah yang berwarna merah yang diboldkanAnda taipkan lah ayat-ayat cinta bahasa computer seperti diatas dan letakkan di bahagian atas dalam ruangan edit html itu.

Selepas itu selesai,navbar itu akan hilang dengan sendirinya ok.Aku berikan korang contoh-contoh blog yang aku hilangkan navbar ok.

Contoh-contoh blog:
biznezprepaid
mymode
dawooz91
chronicle-of-dauz
dan ramai lagi yang aku akan tolong...

Okay..bagi sesiapa yang anda..anda..anda yang tidak tahu macam mana nak buang navbar ini,boleh panggil aku jika aku ada masa yang terluang dan kepada blogger yang pemalas bolehlah berikan aku ruang dan peluang,insyallah aku boleh hilangkan navbar anda.

Aku bukan nak memancing anda/kalian/engkau/dato-dato/mahupun hamba Allah untuk menghilangkan navbar ini.Aku berikan kelebihan jika membuang navbar ini.

Kelebihannya:

  • Blog korang ditahap selamat daripada dibanned
  • Menampakkan gaya blog anda lebih seperti profesional blogger atleast semi-problogger
  • Mengurangkan aktiviti spammer.Percayalah..
  • Menggalakkan anda lebih bersemangat untuk blogging
  • dan macam2 lagi.Luu fikirkanlah :D
Jika korang masih anda yang inginkan bantuan aku amat mudah tinggalkan sahaja ruangan chatbox itu.Dan aku harapkan korang akan credit to untuk post ini ya.
Ilmu adalah untuk dikongsi tanpa prejudis.Itu saja.

Nota Kaki:Harap-harap tutorial ini akan berguna kepada para blogger sekalian.Aku hanya kerdil untuk share sesuatu yang bukan bernilai emas :D

Total Pageviews